Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Στη διπλωματία της υποταγής να αντιπαρατεθεί η διπλωματία των λαών

Η ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στο Κόσσοβο και η κοινή "βαλκανική ανακοίνωση", ήταν το κύριο θέμα προβληματισμού της ανακοίνωσης, που εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ χτες, η οποία τονίζει τα εξής:

"Η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε βαλκανικών χωρών (Βουλγαρίας, Ρουμανίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας και Ελλάδας) αποτελεί μια "υποτιθέμενα βαλκανική" εκδοχή. Την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Ερχεται να στηρίξει τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και μοίρασμά της σε ζώνες επιρροής. Δεν είναι τυχαία η τελευταία παράγραφος του κειμένου, σύμφωνα με την οποία "καλωσορίζουν τις ενέργειες (πρωτοβουλίες) των ΗΠΑ, και της ΕΕ". Γι' αυτό το λόγο έγινε και η σύσκεψη. Για να νομιμοποιήσει ακόμη περισσότερο την επεμβατική και δολοφονική για τους λαούς πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ομως, οι λαοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξεχάσουν πως για το αιματοκύλισμα και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι που σήμερα παρουσιάζονται σαν προστάτες της ειρήνης.

Είναι εκείνοι που με τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" προσπαθούν να επιβάλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Είναι εκείνοι που με τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα βομβάρδισαν ακόμα και σχολεία και νοσοκομεία. Αυτοί που με τις επεμβάσεις τους προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, την προσφυγιά και δυστυχία εκατομμυρίων. Εκείνοι που σήμερα καταληστεύουν τους βαλκανικούς και άλλους λαούς.

Μόνο οργή και θλίψη μπορεί να προκαλεί το καλωσόρισμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων από υπουργούς που οι λαοί των χωρών τους βρίσκονται συνέχεια κάτω από την αγωνία του πολέμου και που πλήρωσαν ακόμα και με αίμα τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.

Γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, στη διπλωματία της υποταγής των κυβερνήσεων να αντιπαρατεθεί η διπλωματία των λαών, το ξεσήκωμά τους, η συσπείρωση σε ένα αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα για να βάλει φρένο στον παραλογισμό της "νέας τάξης"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ