Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στο τέλμα της ύφεσης η παραγωγή

Το 75% των 20 κλάδων της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση και στασιμότητα. Ανοδική πορεία ακολουθούν μόνο 5 βιομηχανικοί κλάδοι. Κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων

Στα βαθιά νερά της ύφεσης και της στασιμότητας κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας και το 1997. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δείχνουν ότι ο γενικός δείκτης της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία, αυξήθηκε πέρσι, συγκριτικά με το 1996, μόλις 0,9%.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η συρρίκνωση του μεριδίου της μεταποιητικής παραγωγής στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει βαθύτερες διαρθρωτικές αιτίες. Αιτίες οι οποίες εντοπίζονται στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στον οξύ ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια ο βιομηχανικός τομέας από τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς και η μοιρολατρική αποδοχή της νέας κατάστασης από το βιομηχανικό κεφαλαίο της χώρας. Το τελευταίο, αντί να προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις, σταθερά εγκαταλείπει την παραγωγική σφαίρα και στρέφει τα ενδιαφέροντά του σε επενδύσεις χρηματιστηριακών - παρασιτικών δραστηριοτήτων.

Η εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής, είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτή που προκύπτει από την πορεία του γενικού δείκτη. Από τους 20 συνολικά κλάδους που απαρτίζουν τη βιομηχανία της χώρας, οι 10 κλάδοι παρουσιάζουν παραγωγική δραστηριότητα μικρότερη από τα επίπεδα του 1980! Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες: υφαντικών ειδών, ειδών υπόδησης - ενδυμασίας, ξύλου - φελλού, επίπλων, εκτυπώσεων - εκδόσεων, δέρματος, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής τελικών προϊόντων από μέταλλο, μεταφορικών μέσων και διαφόρων βιομηχανιών.

Αλλά και στους υπόλοιπους 10 κλάδους όπου η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά του 1980, η κατάσταση είναι διφυής.

Ορισμένες βιομηχανίες παρουσιάζουν σαφή στασιμότητα και υποχώρηση σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, ποτών, καπνού, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη κλπ. Αντίθετα, ανοδική τάση παρουσιάζουν οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μεταλλουργικών προϊόντων, μηχανών και συσκευών εκτός ηλεκτρικών, ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών. Από τους 20 δηλαδή εν συνόλω κλάδους της βιομηχανίας οι 15, ή το 75% του συνόλου, παρουσιάζουν υποχώρηση ή στασιμότητα και μόνο οι 5 ή το 25% παρουσιάζουν σαφή ανοδική πορεία.

Τα αρνητικά μηνύματα για την πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν ήδη κτυπήσει και την πόρτα της κυβέρνησης, ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών (Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Πρωτόπαππας, Τ. Γιαννίτσης) όπου διαπιστώθηκε μεν η ύπαρξη του προβλήματος, αλλά στο διά ταύτα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα επειδή εμποδίζονται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ