Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεύτερος γύρος για το ξεπούλημα

Τη διενέργεια νέου, δεύτερου, διαγωνισμού για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), άρχισε ήδη να προγραμματίζει η κυβέρνηση στα πλαίσια των γενικότερων επιδιώξεών της για επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 του Φλεβάρη το Διοικητικό Συμβούλιο Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) - που κατέχει το 52% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΚΕ - αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επανάληψη της διαδικασίας πώλησης της εν λόγω τράπεζας με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα της πρώτης απόπειρας.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΚΕ κηρύχτηκε τελικά άγονος τον Ιούλη του προηγούμενου έτους, αφού η διοίκηση της ΑΤΕ δεν έκανε δεκτό το εξευτελιστικό τίμημα ύψους 6,8 δισ. δρχ. της μοναδικής προσφοράς που είχε υποβληθεί τότε από την Εγνατία Τράπεζα.

Ετσι, παρά την αντίθεση των εργαζόμενων της ΑΤΕ και της ΤΚΕ, οι οποίοι προβάλλουν ως συμφέρουσα λύση για το μέλλον της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας την απορρόφησή της από τον όμιλο της Αγροτικής - λύση στην οποία είχε υποσχεθεί να προσφύγει και η πρώην διοίκηση της ΑΤΕ στην περίπτωση που το πρώτο εγχείρημα πώλησης κατέληγε σε αποτυχία - τελικά και κάτω από την πίεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αποφασίστηκε η επανάληψη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της. Σ' αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε ήδη, χωρίς ακόμη να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις:

  • Η επιλογή της κοινοπραξίας ABN - AMRO "Delloite & Touche", ως συμβούλου πώλησης.
  • Η ανάθεση στην εταιρία COOPERS & LYBRAND της διαδικασίας επικαιροποίησης της αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΤΚΕ (βάσει της μελέτης που είχε γίνει από την ίδια εταιρία κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, σύμφωνα με την οποία η αξία της ΤΚΕ υπολογιζόταν γύρω στα 20 - 24 δισ. δρχ.).
  • Η ανάθεση στην εταιρία ARTHUR ANDERSEN της διενέργειας ειδικού ελέγχου για την οικονομική κατάσταση και το ύψος των επισφαλειών της Τράπεζας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι η προκήρυξη του δεύτερου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού θα δημοσιευτεί γύρω στον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ώστε οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΤΚΕ να μη συμπέσουν με τις ανάλογες διαδικασίες που προωθούνται ήδη για την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και την Τράπεζα Κρήτης - με την οποία συνέπιπταν οι διαδικασίες κατά τον πρώτο διαγωνισμό. Οπως εκτιμάται και στην προκήρυξη αυτή δε θα προβλέπεται κατώτατο τίμημα - όπως και στην προηγούμενη - ενώ ενδέχεται να προσεγγίζεται διαφορετικά το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας από τους υποψήφιους αγοραστές. Ενώ δηλαδή στην πρώτη προκήρυξη υπήρχε σαφής όρος για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κατά το δεύτερο εγχείρημα δεν αποκλείεται να υπάρχει "παράθυρο" που θα επιτρέπει στον επίδοξο αγοραστή να απολύσει μέρος του προσωπικού της ΤΚΕ το οποίο όμως θα απορροφηθεί από τον όμιλο της Αγροτικής.

Πάντως "κλειδί" για το αποτέλεσμα και του δεύτερου διαγωνισμού θα είναι η έκβαση της δικαστικής εκκρεμότητας που διατηρεί με συνεχείς αγωγές η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη (παλαιός ιδιοκτήτης της ΤΚΕ), για την οποία αναμένεται η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ