Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στην εξαθλίωση ζουν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με το 25% του παγκόσμιου πλούτου, το υπόλοιπο 75%, το καρπώνεται μόλις ένα 23% του κόσμου. Στην Ελλάδα, ο 1 στους 4 ζει κάτω από το όριο φτώχειας

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης ζουν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, ενώ το 24% των νοικοκυριών στη χώρα μας ζει σε συνθήκες "σχετικής φτώχειας". Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών (CI). Οπως τονίστηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΠΟΙΖΩ με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών Λ. Χάρις, φτώχεια με διάφορες μορφές δεν υπάρχει μόνο στον αναπτυσσόμενο, αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η CI αναφέρει χαρακτηριστικά ενόψει της παγκόσμιας ημέρας καταναλωτή ότι: "1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι' αυτούς το να πιουν ένα ποτήρι νερό που δεν είναι μολυσμένο, να φάνε περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα, να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο για να διανύσουν μια μικρή απόσταση στην πόλη τους και να έχουν στη διάθεσή τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες αποτελούν περισσότερο πολυτέλεια παρά κάτι το συνηθισμένο και κοινό". Την ίδια στιγμή, το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με το 25% του παγκόσμιου πλούτου, το υπόλοιπο75% το καρπώνεται μόλις ένα 23% του κόσμου.

Τη μερίδα του λέοντος στην απόλυτη φτώχεια, την έχει η Ν. Ασία με 510 εκατ. ανθρώπους σ' αυτή την κατάσταση. Ακολουθούν η Αφρική, οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η Λατινική Αμερική. Αλλά και σε χώρες του "ανεπτυγμένου" κόσμου είναι καταγεγραμμένοι 100 εκατ. άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, από τα οποία τα 5 εκατ. είναι και άστεγοι.

Βέβαια, υπάρχει και η έννοια της "σχετικής φτώχειας" που έστω κι αν δεν εξουθενώνει σωματικά, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, ωστόσο τις επιπτώσεις της τις νιώθει κανείς πολύ απτά, έστω κι αν τυπικά δε ζει στα όρια της εξαθλίωσης.

Η Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτών μνημονεύει τα οκτώ βασικά δικαιώματα που έχουν οι καταναλωτές που είναι: το δικαίωμα στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η ασφάλεια, η πληροφόρηση, η εκπροσώπηση, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η καταναλωτική εκπαίδευση και το υγιές περιβάλλον.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το 24% των νοικοκυριών της, δηλαδή περίπου το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά βιώνει σε κατάσταση σχετικής φτώχειας. Ενώ, όπως τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, σε διάστημα δέκα ετών οι δαπάνες του ελληνικού νοικοκυριού τριπλασιάστηκαν και σήμερα κυμαίνονται σε πάνω από 400.000 δρχ. το μήνα προκειμένου να διασφαλιστεί ένα "ανεκτό" επίπεδο διαβίωσης. Η κρίση εισοδήματος και κόστους ζωής είναι σήμερα το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια, αναφέρει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι αγοράζαμε το 1991 με 1.000 δρχ., τώρα το αγοράζουμε με περίπου 2.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ