Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από το κακό στο χειρότερο τα ελλείμματα του ισοζυγίου

Το εμπορικό έλλειμμα στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997 αυξήθηκε κατά 1,2% και έφτασε τα 16,8 δισ. δολάρια, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6% και "φίλησε" τα 5 δισ. δολάρια από 4,7 δισ. πέρσι

Σε νέα, μεγαλύτερα ύψη, διαμορφώθηκαν τα ελλείμματα των εμπορικών και των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό, στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997. Συγκεκριμένα, το μεν εμπορικό έλλειμμα (που δείχνει την πορεία των εισαγωγών και εξαγωγών) αυξήθηκε κατά 1,2% και έφτασε τα 16,8 δισ. δολάρια, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (που σκιαγραφεί την πορεία τόσο των εμπορικών όσο και των κάθε είδους συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 6,6% και "φίλησε" τα 5 δισ. δολάρια. Η επιδείνωση που εμφανίζουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου, φαίνεται πολύ μεγαλύτερη, αν οι συγκρίσεις γίνουν όχι σε δολάρια, αλλά σε ECU ή σε δραχμές, όπου το μεν εμπορικό έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση κατά 11,9% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 30,7%! Τα παραπάνω στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας, αποδεικνύουν το κάλπικο των κυβερνητικών ισχυρισμών, ότι δήθεν "η οικονομία πάει καλά".

Η δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου - που αποκαλύπτει και την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας και την όξυνση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - τεκμηριώνεται από τα εξής:

  • Τη χειροτέρευση του εμπορικού ελλείμματος,που αυξήθηκε κατά 200 περίπου εκατ. δολάρια και σκαρφάλωσε στα 16.830,4 εκατ. δολάρια από 16.634,9 εκατ. δολάρια στο περσινό εντεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη μεγάλη μείωση του συναλλάγματος που εισπράχθηκε από εξαγωγές η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τη μικρή μείωση της δαπάνης για εισαγωγές ξένων προϊόντων. Ετσι, η μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 11,9% ή 624,5 εκατ. δολάρια (από 5.228,9 εκατ. δολάρια το περσινό εντεκάμηνο σε 4.604,4 εκατ. δολάρια φέτος) σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 2% ή 429 εκατ. δολάρια της δαπάνης για εισαγωγές ξένων προϊόντων, διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα κατά 1,2% ή κατά 195,5 εκατ. δολάρια.
  • Τη χειροτέρευση και στο ισοζυγίου αδήλων,που επιβεβαιώνεται από τη μείωση του πλεονάσματος κατά 0,9% ή 112,5 εκατ. δολάρια. Ετσι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου αδήλων συναλλαγών, έπεσε στο φετινό εντεκάμηνο στο ποσό των 11.842,5 εκατ. δολαρίων, από 11.955 εκατ. δολάρια πέρσι. Η αρνητική εξέλιξη στο ισοζύγιο αδήλων, οφείλεται τόσο στη μείωση που εμφανίζουν οι εισπράξεις (από τουριστικό συνάλλαγμα, μετανάστες, κοινοτικά κονδύλια κλπ.) όσο και στην αύξηση της πληρωμών (εξαγωγές κερδών, πληρωμή τόκων για δάνεια σε συνάλλαγμα κλπ.).

Η επιδείνωση των δύο παραπάνω δεικτών, προκάλεσε - όπως ήταν αναμενόμενο - και την παραπέρα αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 6,6% ή 308 εκατ. δολάρια, με συνέπεια να διαμορφωθεί στο φετινό εντεκάμηνο στο ποσό των 4.987,9 εκατ. δολαρίων από 4.679,9 εκατ. δολάρια που ήταν το περσινό εντεκάμηνο.

Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, ανατρέπουν - με τον πιο πειστικό τρόπο - τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και των άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προβάλλουν επιλεκτικά ορισμένους δείκτες, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι "η οικονομία πάει καλά" και άρα "οι θυσίες της μονόπλευρης λιτότητας, αποδίδουν καρπούς". Αν η οικονομία πήγαινε καλά, δε θα είχαμε συνέχεια στη μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών. Ούτε θα είχαμε αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, της ανεργίας κλπ.

Αυτά ακριβώς, τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλεύονται οι κάθε είδους κερδοσκόποι που κατά διαστήματα "παίζουν" με τη δραχμή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ισοζυγίου και την επιδείνωση των ελλειμμάτων, τα αποδίδει - εκτός των άλλων - και "στην εκροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων βραχυχρόνιου κυρίως χαρακτήρα"... Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1997, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν αυξημένος κατά 1.375 εκατ. δολάρια, από τα οποία - όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος - τα 1.750 εκατ. δολάρια αφορούσαν συναλλαγές swaps, δηλαδή πράξεις που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος για να στηρίξει τη δραχμή χρυσοπληρώνοντας τους κερδοσκόπους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ