Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηρθε η ώρα να μιλήσουν οι άνεργοι

Γεγονός τα πρώτα "κύτταρα" οργάνωσης των ανέργων στη χώρα μας

Μπροστά στη δραματική εξάπλωση της μάστιγας της ανεργίας που χτυπά την "πόρτα" σε όλο και περισσότερα σπίτια, που "καταβαραθρώνει" τα όνειρα χιλιάδων εργαζόμενων, άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα "κύτταρα" οργάνωσης των ίδιων των ανέργων.Των ανθρώπων, που νιώθουν στο "πετσί" τους τι ακριβώς σημαίνει να είσαι στα "αζήτητα" και που λένε: "δεν πάει άλλο!".

Το Σωματείο Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας ήδη έχει σημειώσει μια αγωνιστική παρουσία και δράση. Με δυο συγκεντρώσεις στη Χαλκίδα, με διαβήματα στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, με συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, με μια αισθητή παρουσία στα χωριά της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που πλήττονται και ερημώνουν και βεβαίως με τη διατύπωση συγκεκριμένων αιτημάτων τόσο για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, όσο και για την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής σε όφελος των εργαζομένων.

Ανάλογη δραστηριότητα διαφαίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα σε αυτές που η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και που η κυβέρνηση - προωθώντας εντελώς συγκεκριμένα τους στόχους του ΣΕΒ για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους απασχόλησης - επιχειρεί να εντάξει στα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, μετατρέποντας τους εργαζόμενους εκεί σ' ένα εργατικό δυναμικό δεύτερης κατηγορίας χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Τα πρώτα της "βήματα" κάνει η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Αθήνας, που πριν λίγο διάστημα πραγματοποίησε την πρώτη της σύσκεψη, ενώ έδωσε αγωνιστικό "παρών" στην παναθηναϊκή - πανεργατική συγκέντρωση της 5ης Μάρτη, κατεβαίνοντας με ξεχωριστό μπλοκ, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία εκδηλώνεται στην περιοχή της Μαγνησίας.

Ανεργοι, "απασχολήσιμοι", άνθρωποι σκληρά χτυπημένοι από την κυβερνητική πολιτική και την ασυδοσία των εργοδοτών, συγκεντρώθηκαν στην πρώτη πλατιά σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Αθήνας, κουβέντιασαν τον "πόνο" τους και αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους και - μαζί με τα εργατικά σωματεία - να ορθώσουν το ανάστημα και να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Πίκρα, αγανάκτηση, οργή, αλλά και αποφασιστικότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη συζήτηση που κάναμε με ορισμένους απ' τους ανθρώπους που συμμετείχαν σ' αυτή τη σύσκεψη, "αγκάλιασαν" την Επιτροπή και θέλουν να δώσουν τη μάχη για να απλωθεί παραπέρα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος ανέργων.

Οι κινητοποιήσεις ή και τα ξεσπάσματα που εκδηλώνονται αυτό το διάστημα σε ευρωπαϊκές χώρες - και κυρίως στη Γαλλία και στη Γερμανία - αλλά και η εξέλιξή τους, αναδεικνύουν την οξύτητα του προβλήματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, καθώς και την ανάγκη της ανάπτυξης ενός αξιόπιστου - και γι' αυτό γερά δεμένου με το εργατικό κίνημα - κινήματος ανέργων. Ενός κινήματος, ικανού να βγάλει τον άνεργο από τη "γωνία" που τον οδηγούν, να τον φέρει κοντά στους άλλους ανέργους και τα εργατικά συνδικάτα, να τον βγάλει στο δρόμο της διεκδίκησης και του συντονισμένου αγώνα. Ενός κινήματος, που θα προβάλει με σαφή τρόπο το δίκιο και τα αιτήματα του ανέργου. Θα κατακτά την αλληλεγγύη και την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους, αντιπαλεύοντας τους σκόπιμα τεχνητούς διαχωρισμούς που θέλουν τον άνεργο "απέναντι" με τον εργαζόμενο. Θα αποκαλύπτει και θα καταπολεμά μια πολιτική που - στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - χτυπά τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα, εξαπλώνει τη "μαύρη" εργασία και πολλαπλασιάζει τους "απασχολήσιμους", επιδοτεί αβέρτα την εργοδοσία, ξεκοκαλίζοντας τα ταμεία του ίδιου του ΟΑΕΔ, πετσοκόβει και αυτό το ελάχιστο αναιμικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τελικά αυξάνει την ίδια την ανεργία.

Στα άμεσα αιτήματα που διατυπώθηκαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Αθήνας, περιλαμβάνονται: Καταγραφή όλων όσοι ζητούν δουλιά και άμεση επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά, με μόνη προϋπόθεση της κάρτα ανεργίας. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού ημερομισθίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο θα διαρκεί η ανεργία. Κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει τη μερική απασχόληση. Μείωση των υπερωριών. Δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ