Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ 29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Πεδίο συναίνεσης και συναλλαγής

Oι ΕΣΑΚίτες και οι συνεργαζόμενοι μαζί μας αντιπρόσωποι πήγαμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, να δείξουμε τους υπεύθυνους γι' αυτά τα προβλήματα, να προτείνουμε έναν άλλο δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει η ΓΣΕΕ, από αυτόν που ακολούθησε την προηγούμενη τριετία.

Πήγαμε, ακόμα, στο συνέδριο χωρίς ψευδαισθήσεις, γνωρίζοντας ποιες είναι οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ και η σύνθεση του συνεδρίου.

Πήγαμε στο συνέδριο και προειδοποιήσαμε τους αντιπροσώπους για τη νέα "καταιγίδα" των αντεργατικών μέτρων, που θα δεχτούμε αμέσως μετά το συνέδριο. Είναι κοινά παραδεκτό, όχι μόνο από τους δικούς μας αντιπροσώπους, ότι οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές ξεχώρισαν στο συνέδριο με τις τοποθετήσεις τους πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μας, με την τεκμηριωμένη κριτική που κάναν στην πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, για τη συναινετική πολιτική των ηγεσιών των τριών άλλων παρατάξεων, την άρνησή τους να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, την τριετία που πέρασε.

Aποδείχτηκε και στο συνέδριο το πόσο δίκαιο είχαμε όταν μιλούσαμε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δύο πολιτικές, δύο γραμμές. Η γραμμή της ταξικής πάλης και η γραμμή της συναίνεσης.

Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με στόχο να δικαιολογήσουν τη συναινετική, με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ, τακτική τους, με τη θεωρία του εφικτού.

Εφικτό γι' αυτούς είναι η βήμα βήμα υποχώρηση από τις κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Φάνηκε και στο συνέδριο ότι η ΓΣΕΕ, αντί για υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων, μετατράπηκε από την πλειοψηφία της σε στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ ήρθαν στο συνέδριο, αφού είχαν εκ των προτέρων συμφωνήσει τη συμμετοχή σ' αυτό 12 νόθων αντιπροσώπων. Παίρνοντας υπόψη και τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων των συνταξιουχικών οργανώσεων, που οι ίδιες παρατάξεις είχαν αποφασίσει από προηγούμενα συνέδρια, αλλοίωσαν το τελικό αποτέλεσμα του συνεδρίου σε βάρος της ΕΣΑΚ.

Η συμφωνία των τριών αυτών παρατάξεων για τους νόθους ήταν συμφωνία - πακέτο, με την έκδοση της απόφασης του Συνεδρίου για τη δράση της ΓΣΕΕ την ερχόμενη τριετία, απόφαση που ψήφισαν αυτές οι παρατάξεις και

που βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τη δράση της ΓΣΕΕ την προηγούμενη τριετία. Δηλαδή, δεν έχει καμιά σχέση με τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων και της χώρας μας. Συνολικά η απόφαση είναι βήματα προς τα πίσω.

Oι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ήρθαν στο συνέδριο για να το υποβαθμίσουν. Ηταν χαρακτηριστική η απουσία τους από την αίθουσα του συνεδρίου. Ηρθαν ακόμα στο συνέδριο για να λύσουν τα εσωπαραταξιακά τους προβλήματα. Οι αντιθέσεις στις γραμμές τους δεν οφείλονταν σε διαφορετικές θέσεις πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά στο μοίρασμα των θέσεων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Εξάλλου, μαζί οι τρεις παρατάξεις, με όλες τους τις τάσεις αποφάσισαν αυτή τη συναινετική πορεία της ΓΣΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας τη ΓΣΕΕ στήριγμα της κυβέρνησης. Από κοινού οι παρατάξεις αυτές με όλες τους τις τάσεις ψήφισαν τη νέα απαράδεκτη απόφαση για το πρόγραμμα δράσης της ερχόμενης τριετίας της ΓΣΕΕ.

Πριν τελειώσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ η νέα αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης άρχισε, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, σημαίνει μείωση μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων κατά 14%, σημαίνει μείωση των όποιων χρημάτων είχαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατά 14%. Σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού κλπ. Σημαίνει μια ακόμη δυνατότητα σε μια χούφτα καπιταλιστές να βγάλουνπερισσότερα κέρδη.

Με την ανακοίνωση της υποτίμησης της δραχμής η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους. Εδωσε οδηγία, η αύξηση που θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να είναι 2,5%. Αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Σημαίνει παραπέρα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ανακοίνωσαν τη μείωση κατά 100 δισ. της κρατικής ενίσχυσης για τα ασφαλιστικά ταμεία από φέτος και κατά 250 δισ. για τον επόμενο χρόνο.Ολοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα υπάρχουν από αυτές τις περικοπές, σε συντάξεις, επιδόματα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.

Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και σε αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Προχωρούν στη συγχώνευση ή κατάργηση 170 δημόσιων οργανισμών.

Ανακοίνωσαν το πέρασμα της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και αλλαγές στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων σ' αυτό.

Προχωρούν, με νόμο που θα καταθέσουν αρχές Μάη, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση 8ώρου, πενθημέρου, συνεχούς απασχόλησης και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε χρονιάτικη βάση.

Προχωρούν στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με στόχο την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, το πέρασμα της μερικής απασχόλησης του μερικού μισθού και των μερικών ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων.Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κλπ.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα σαν μια αναγκαιότητα μετά την υποτίμηση. Δεν είναι έτσι.

Tα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους ήταν αποφασισμένα χρόνια πριν, από τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, γι' αυτό το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Οι ευθύνες των ηγεσιών των τριών παρατάξεων είναι βαριές, γιατί συμμετέχουν στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και συμφώνησαν στο πάρσιμο των αντεργατικών μέτρων.

Να τι συμφώνησαν οι ηγεσίες των τριών παρατάξεων στο διάλογο και υπέγραψε η ΠΑΣΚΕ στο ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ 2000.

Συμφώνησαν:

Η διαμόρφωση των εισοδημάτων μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο στρατηγικής συμφωνίας, δηλαδή κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Συμφώνησαν:

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μόνιμη βάση προϋποθέτουν αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των συντελεστών παραγωγής. Δηλαδή, παραπέρα εντατικοποίηση της δουλιάς, για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των καπιταλιστών.

Συμφώνησαν να:

Εξετάσει η κυβέρνηση τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή να μειωθούν οι εισφορές των εργοδοτών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δήθεν ως κίνητρο για τις προσλήψεις ανέργων.

Αυτοί συμφώνησαν για τη μερική απασχόληση και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Αυτοί συμφώνησαν για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Αυτοί συμφώνησαν ότι:

Είναι επιβεβλημένη μια νέα ρύθμιση του πλαισίου υπολογισμού του συνολικού χρόνου εργασίας με μεγαλύτερη ευελιξία, που θα επιτρέψει σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις να διαχειρίζονται την ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια κατανομή του χρόνου εργασίας. Δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, 40ωρου, πενθημέρου κ. λ. π.

Λένε ψέματα και υποκρίνονται, λοιπόν, όταν ισχυρίζονται ότι δήθεν αιφνιδιάστηκαν.

Μαζί, κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΣΕΒ και οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ συμφώνησαν να στήσουν στον τοίχο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Μαζί συμφώνησαν να δοθεί συντριπτικό χτύπημα στην εργατική τάξη, έτσι που να την κάνουν ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σήμερα και να αμφισβητήσει το απάνθρωπο καθεστώς που αυτή στηρίζουν.

Οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές και οι συνεργαζόμενοι μαζί τους πρότειναν στο συνέδριο ολοκληρωμένη πρόταση για απόφαση του συνεδρίου. Πρόταση που ανταποκρινόταν στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μας. Απορρίφτηκε από τις άλλες παρατάξεις.

Oπως και χτες έτσι και σήμερα και στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσουμε στην ενημέρωση των εργαζομένων και στην οργάνωση της πάλης τους μέσα από τις οργανώσεις τους, όπου είναι δυνατόν να παρθούν αποφάσεις, με τη δημιουργία συντονιστικών επιτροπών αγώνα και να προχωρήσουμε σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τέτοιες κινητοποιήσεις που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε.

Επίσης οι δυνάμεις μας, όλες οι ταξικές δυνάμεις, πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για τις μάχες των αρχαιρεσιών των σωματείων και των συνεδρίων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων.

Τα αποτελέσματα του 30ού συνεδρίου θα 'ναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση αυτής της δουλιάς.

Β. Τιρτιράκης

Υπεύθυνος του Συνδικαλιστικού

Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ