Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μελέτη καταπέλτης

Αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική αποδείχτηκε η ιδιωτικοποίηση λιμανιών της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου

"Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει αποδειχθεί όχι μόνο δαπανηρή, αλλά μη απαραίτητη, αναποτελεσματική και από πολλές απόψεις αντιπαραγωγική"!Αυτό αναφέρεται σε μελέτη - "καταπέλτη" για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Ηνωμένου Βασιλείου, που έκανε η Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Leeds της Αγγλίας.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η χρηματοδοτική και οικονομική απόδοση των ιδιωτικοποιημένων λιμανιών του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να προσεγγίσει τις προσδοκίες.Η μελέτη επισημαίνει πως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης ήταν η κατάργηση του "Εθνικού Σχεδίου Λιμενεργασίας", η απορύθμιση της απασχόλησης, ενώ μόνο στην περίοδο '89-'93, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 46%!

"Αντίθετα με τις προβλέψεις - τονίζεται - και σίγουρα αντίθετα με τη βάση της κυβερνητικής πολιτικής για τον τομέα μεταφορών λιμένων, τα λιμάνια του δημοσίου τομέα, που καλύπτονται από το Εθνικό Σχέδιο Λιμενεργασίας, υποσκέλισαν τα λιμάνια του ιδιωτικού τομέα. Ο μέσος όρος ανάπτυξης στον δημόσιο τομέα ήταν 68,5%,σε σύγκριση με το μέσο όρο ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα που ήταν μόνο 24,8%"!

Εστιάζοντας στο, πριν και μετά την ιδιωτικοποίηση, ιστορικό των λιμανιών BTDB/ABP αναφέρει: Ο τζίρος τους (μετρημένος με τιμές του 1993) την περίοδο '83-'93 έπεσε σχεδόν κατά 13%,όταν την προηγούμενη περίοδο '70-'82, που ανήκε στο δημόσιο, είχε σημειώσει ανάπτυξη κατά 3%.Ο μέσος όρος επενδύσεων την περίοδο '72-'81 ήταν 12,9% εκατομμύρια λίρες, ενώ την περίοδο '83-'95 έπεσε στα 9,9 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, με το πέρασμα των λιμανιών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια καλυτέρευσης των υπηρεσιών των λιμανιών, καθώς οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μοναδικό τους σκοπό είχαν την αύξηση των κερδών τους.Επίσης, υπήρξε διακριτική μεταχείριση των πελατών με την παροχή κατώτερων υπηρεσιών στους μικρομεσαίους χρήστες των λιμανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ