Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ
Ρίχνει στη Σοφοκλέους νέες μετοχές του ΟΤΕ

Στα μουλωχτά και σταδιακά η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) ξεπουλάει στη Σοφοκλέους και το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ, που απομένει προς μετοχοποίηση σύμφωνα με το σχετικό νόμο και ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού μέσα στο 1998. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη βδομάδα στο Χρηματιστήριο, είχαμε τις πρώτες κινήσεις που δείχνουν ότι η ΔΕΚΑ έριξε στην αγορά μέρος από τα 22,5 εκατομμύρια μετοχές του ΟΤΕ που διαθέτει και οι οποίες της έχουν παραχωρηθεί με βάση τον ιδρυτικό νόμο. Για την απόφαση αυτή του ΥΠΕΘΟ, ήταν ήδη ενήμερη η διοίκηση του ΟΤΕ και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται άλλη μια μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων που θα εισάγονται στο Χρηματιστήριο, αφού η ΔΕΚΑ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαθέτει μετοχές και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν περάσει στη διαχείρισή της. Στην περίπτωση μάλιστα του ΟΤΕ - για τον οποίο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ιδιωτικοποίηση μέχρι 49% - αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΚΑ εξουσιοδοτείται να διαθέσει το ποσοστό αυτό στην αγορά με όποιο τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα κρίνει σκόπιμο. Στην ουσία, στο "πρόσωπο" της ΔΕΚΑ, η κυβέρνηση βρήκε τον μεγαλομεσίτη για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ το κράτος συνολικά αναλαμβάνει και το ρόλο του επίσημου τζογαδόρου, αφού στα "καθήκοντά" της περιλαμβάνονται οι αγοραπωλησίες μετοχών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και από τη διοίκηση του ΟΤΕ στην ουσία επιβεβαιώνονται οι παραπάνω πληροφορίες, χτες παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έλεγε στο "Ρ" πως δεν έχει υπόψη του μια τέτοια εξέλιξη και πως σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος γνωρίζει, η ΔΕΚΑ έχοι ακόμα στην κατοχή της το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ που της είχαν εκχωρηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ