Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αξιοι εκφραστές των... πολυκαταστημάτων

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" για τη στάση της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Τη στάση που κράτησε για άλλη μια φορά η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ως ένθερμος υποστηρικτής της "οικονομίας της αγοράς", εκπροσωπώντας "επάξια" τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Με ανακοίνωσή της η παράταξη σημειώνει ότι η πρόταση του ΔΣ για σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση δήθεν της ασύδοτης δράση των πολυκαταστημάτων, δεν απαντά στον άνισο ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά και τις μικρές επιχειρήσεις. Αποδέχεται η διοίκηση, συμπληρώνει, σαν υποχρεωτική εξέλιξη τη ραγδαία εξάπλωση των υπεραγορών αυτών, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για την πλήρη απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου στο οποίο λειτουργούν και στις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούν στη λαϊκή κατανάλωση, στις μικρές επιχειρήσεις, στην εγχώρια παραγωγή και τους εμποροϋπαλλήλους.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι δεν υπαρασπίζεται τη σημερινή κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων "ανεξάρτητων" μικρομάγαζων, ούτε συμφωνεί με την άνιση αντιμετώπιση υπέρ των υπεραγορών, ούτε με την ισότιμη μεταχείριση, γιατί στα πλαίσια της "οικονομίας της αγοράς" δεν μπορεί να υπάρξει. Πιστεύει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε θέση να μεταμορφωθούν σε ένα σύγχρονο ενιαίο συνεργαζόμενο σύστημα διανομής με υψηλή αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα παίζοντας το δικό τους οικονομικοκοινωνικό ρόλο χωρίς καταστροφές και ανεπανόρθωτες απώλειες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να αντικατασταθεί η πολιτική του λεγόμενου "ελεύθερου ανταγωνισμού" με πολιτική προγραμματισμένης ανάπτυξης, με μέτρα προστασίας των μικρών εμπόρων και μικροϊδιοκτητών, τέτοια που να τους προστατεύουν από τη μονοπωλιακή ασυδοσία. Συγκεκριμένα, πρώτον, να μπουν ουσιαστικοί περιορισμοί στην ασύδοτη δράση των μεγάλων πολυκαταστημάτων ή σούπερ μάρκετ που ήδη λειτουργούν. Δεύτερον, να μη δοθεί καμία νέα άδεια λειτουργίας τέτοιων πολυκαταστημάτων ή σούπερ μάρκετ και αντίθετα να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις μικρές επιχειρήσεις για τη δημιουργία συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ