Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μεγάλος "τζόγος" με τους κρατικούς τίτλους

Στη δημοπρασία εντόκων και ομολόγων του δημοσίου, συνολικού ύψους 250 δισ. δραχμών, που έγινε χτες, οι τραπεζίτες και μεγαλοεισοδηματίες πρόσφεραν 936 δισ. δραχμές, καθώς τα επιτόκια ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά!

Κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο εξασφάλισε η κυβέρνηση στους τραπεζίτες και ιδιώτες μεγαλοεισοδηματίες - μεγαλοεπιχειρηματίες, που έσπευσαν χτες να προσφέρουν στη δημοπρασία κρατικών τίτλων ποσό τετραπλάσιο από εκείνο που ενδιαφερόταν να εισπράξει η κυβέρνηση, για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, που με την υποτίμηση της δραχμής έγιναν πιο "μαύρες" κατά ...14%. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν δύο στοιχεία. Πρώτον, το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μας πληροφόρησε ότι στη χτεσινή δημοπρασία - που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως προσδοκά από την πώληση κρατικών τίτλων 250 δισ. δραχμές - οι αγοραστές (τραπεζίτες και μεγαλοεισοδηματίες) κατέθεσαν προσφορές για αγορές κρατικών τίτλων συνολικής αξίας 936 δισ. δραχμών. Δηλαδή πρόσφεραν, σχεδόν, 4 φορές περισσότερα, επιβεβαιώνοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι τα επιτόκια που τους προσφέρει το δημόσιο είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Δεύτερον, το γεγονός ότι και η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε επίσημα, στη χτεσινή δημοπρασία καταθέσεων αποδοχής διάρκειας 3 ημερών σταθερού επιτοκίου 15,5%, έκανε χτες δεκτές καταθέσεις συνολικού ύψους 200 δισ. δραχμών. Που σημαίνει ότι δέχτηκε να πληρώσει τόκους ύψους περίπου 85 εκατ. δραχμών στις τράπεζες, για τα 200 δισ. δραχμές που κατέθεσαν στην Τράπεζα Ελλάδας για 3 μόνο μέρες!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της χτεσινής δημοπρασίας κρατικών τίτλων, μέσω βασικών διαπραγματευτών αγοράς, με ημερομηνία διακανονισμού την 26η Μάρτη:

  • Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ετήσιας διάρκειας, 100 δισ. δραχμών, οι τραπεζίτες, βρίσκοντας ελκυστικό το επιτόκιο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά εντόκων συνολικής αξίας 378 δισ. δραχμών (ποσό περίπου τετραπλάσιο). Τελικά, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτές προσφορές τραπεζιτών για έντοκα 100 δισ. δραχμών, οι οποίοι θα ανταμειφθούν γενναιόδωρα από τα ταμεία του κράτους, καθώς θα εισπράξουν μέσο σταθμικό επιτόκιο 10,90% και προμήθεια 0,45%.Δηλαδή, για τα 100 δισ. δραχμές που δάνεισαν στο δημόσιο θα εισπράξουν στις 26 Μάρτη 1999 τόκους 11,35 δισ. δραχμές (10,09 δισ. δραχμές για τόκους και 450 εκατ. δραχμές για προμήθεια).
  • Στη δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ύψους 150 δισ. δραχμών, οι τραπεζίτες και άλλες μεγαλοεισοδηματίες έκαναν προσφορές συνολικού ύψους 558 δισ. δραχμών. Το υπουργείο έκανε δεκτές προσφορές των ενδιαφερομένων, μόνο για 150 δισ. δραχμές και το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,9%,καταβάλλοντας παράλληλα προμήθεια 1,10%. Δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο θα ανταμείψει αδρά τους "επενδυτές" κρατικών τίτλων - που προθυμοποιήθηκαν να δανείσουν τα χρήματά τους στο κράτος - καθώς, εκτός από την προμήθεια ύψους 1,65 δραχμών που πλήρωσε στους τραπεζίτες, θα καταβάλει στην επόμενη δεκαετία τόκους ύψους περίπου 12 δισ. δραχμών το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι σε όλους εκείνους που κερδοσκόπησαν σε βάρος της δραχμής - μετέχοντας στα διάφορα παιχνίδια για την υποτίμησή της - καθώς και διάφορους άλλους (Ελληνες και ξένοι) που έχουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα, η κυβέρνηση τους πρόσφερε την ευκαιρία - με την απόφασή της για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής - να αγοράσουν τους κρατικούς τίτλους 14% φτηνότερα...

  • Συνεχίζοντας το χορό μείωσης των επιτοκίων - και ενώ αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού - η XIOSBANK ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να μειώσει από 9% σε 8,75% το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου (μετά τη φορολογία τόκων το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,43%) και το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων από 23% σε 22,5%, ενώ διατηρεί στο 11,75% το προνομιακό επιτόκιο καταθέσεων XiosALMA.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ