Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέες ανατιμήσεις

Στην καλή θέληση των βιομηχάνων παραπέμπουν τώρα οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων για να μην επιβληθούν νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα των καταστημάτων τους

Εμείς, πράγματι, κάναμε αυξήσεις, αλλά το πώς θα κλιμακωθούν από εδώ και πέρα εξαρτάται από άλλους. Αυτό δηλώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), σε ενημερωτική εγκύκλιο που έστειλε στα μέλη του και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέο κύκλο ανατιμήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών Σούπερ Μάρκετ κάνουν λόγο για "μικρές προσαρμογές" των τιμών "από απόλυτη ανάγκη και ανωτέρα βία", αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι τιμές των καταστημάτων τους έχουν αλλάξει σχεδόν στο σύνολό τους. Για το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων, ρίχνουν τις όποιες ευθύνες στις βιομηχανίες και δη σ' εκείνες που λειτουργούν υπό κρατικό έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι "η εγχώρια βιομηχανία ανεξάρτητα ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν έχει κατ' αρχήν λόγους ανατίμησης των προϊόντων της". Θυμήθηκε, επιπλέον, ο ΣΕΣΜΕ, και την κρατική παρέμβαση και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να παρέμβει στη βιομηχανία που προμηθεύει τα σούπερ μάρκετ "για την αποφυγή προσαρμογών των τιμών των προϊόντων τους τουλάχιστον κατά την παρούσα κρίσιμη φάση", δίνοντας το στίγμα ότι οι ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν την πρώτη βδομάδα της υποτίμησης, τις οποίες ο ΣΕΣΜΕ βαφτίζει "προσαρμογές των τιμών" θα είναι πολύ πιο άγριες το επόμενο διάστημα.

Χτες, πάντως, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή του προϊόντος κατά 6 δραχμές, και έτσι θα πωλείται κάτω από τα επίπεδα του 1996. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εσωτερική αγορά, και στον ανταγωνισμό που δημιουργεί η τιμή πώλησης της εισαγόμενης ζάχαρης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, που καθ' όλα ευαγγελίζεται τους νόμους της αγοράς, προκειμένου να συγκρατηθεί ο τιμάριθμος, προχώρησε σε παρέμβαση προς τη διοίκηση της ΕΒΖ για μείωση των τιμών, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα δύο τουλάχιστον πράγματα: Το πρώτο, ότι οι κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις "εκκλήσεις" και τις "συμφωνίες κυρίων", όταν πρόκειται, μέσω της αύξησης των τιμών στα προϊόντα να αποκομίσουν συμπληρωματικά κέρδη, και το δεύτερο αποδεικνύει πόσο χρήσιμο είναι για την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής συγκράτησης των τιμών η ύπαρξη επιχειρήσεων, των οποίων δεν έχει αποκοπεί τελείως ο ομφάλιος λώρος με το δημόσιο.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές που έχουν καθημερινά τη δυνατότητα να σχηματίσουν προσωπική αντίληψη για τις... "μικρές αναπροσαρμογές", στις οποίες, για λόγους "ανωτέρας βίας", προχώρησαν οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, θα βρεθούν μεθαύριο μπροστά και σε νέες ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Αυτό δείχνουν οι ανατιμητικές τάσεις που επικρατούν στη διεθνή αγορά στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, στις οποίες βασίζεται κάθε φορά και η ΔΕΠ για τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων.

Την ίδια στιγμή οι εμποροβιομήχανοι αρχίζουν να "σκαλίζουν" τις κρατικές προμήθειες, ζητώντας αύξηση των ποσών που συμφωνήθηκαν μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων. Με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου δηλώνει ότι μετά την υποτίμηση οι προμήθειες που έχει συμφωνηθεί πριν την υποτίμηση να πραγματοποιηθούν, είναι τώρα"ασύμφορες", εκτός κι αν υπάρξει "συμφωνία μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων για το μέρος της επιβάρυνσης που προκαλείται από την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής". Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων ζητάει να συγκληθεί άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης ευρεία σύσκεψη.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης με επιστολή του προς το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ζητάει να ενημερωθούν τα μέλη του ότι σύμφωνα με σχετική αγορανομική διάταξη περί "καλής πίστης στις συναλλαγές και απαγόρευσης κατάχρησης δικαιώματος" δε θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές που έχουν εξοφλήσει πριν τις 12 Μάρτη το αυτοκίνητο που παρήγγειλαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ