Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όμως δεν έχει μέλλον...

Τα Γρεβενά που ξέραμε ως η περιοχή που με το πρώτο χιόνι χάνονταν από το χάρτη, είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν πια. Δεν ισχυριζόμαστε πως τα προβλήματα έπαψαν να υπάρχουν. Ομως οι παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την αιρετή νομαρχία κάνουν ορατή τη διαφορά, παρότι τα στελέχη της δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένα! Στοιχείο μιας διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας; Μάλλον. Χαρακτηριστικό των χαμηλών τόνων που επιλέγει η ηγεσία της νομαρχίας, όταν πρόκειται να μιλήσει για το έργο της, αλλά και της άλλης αντίληψης που τη διακρίνει είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη συζήτηση με το νομάρχη.

- Πού επικεντρώσατε την προσοχή σας αυτή την περίοδο των τριών χρόνων που πέρασαν;

- "Οι αναφορές μας κατά κύριο λόγο αφορούσαν το σεισμό".

- Ο σεισμός όμως χτύπησε ένα κομμάτι του νομού...

- "Είναι αλήθεια όμως πως μας απορρόφησε ο σεισμός. Παρότι είναι επίσης γεγονός πως θέσαμε και τα υπόλοιπα ζητήματα. Συγκεκριμένα: Θέσαμε το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, όπου δεν έγινε τίποτα, γιατί πέσαμε πάνω στην αλλαγή του νόμου. Τώρα παλεύουμε τα νέα κίνητρα. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, με τα χρήματα του πακέτου Ντελόρ και του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος μπορούμε να πούμε πως λύνουμε όλα, μα όλα τα προβλήματα. Σ' αυτό συντέλεσε το γεγονός ότι δουλέψαμε με έναν τρόπο που μας εξασφάλισε αυξημένες απορροφήσεις από το πακέτο Ντελόρ και ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εχουμε μια ταχύτητα στις προετοιμασίες των προγραμμάτων. Για παράδειγμα, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε δημοπρατήσει το μισό ειδικό αναπτυξιακό και έχουμε εγγεγραμμένα σε ΣΑΕ τα 2/3 ως τον πρώτο χρόνο! Γενικότερα, πρέπει να πούμε πως η περίοδος των σεισμών έδωσε ένα δείγμα του τι μπορεί να γίνει αν η κοινωνία και οι φορείς που την εκφράζουν δρουν ενωμένοι. Ο νομάρχης ήταν συνέχεια μπροστά".

- Δε θα συνέβαινε αυτό και με τον μετακλητό;

- "Οχι, γιατί ήταν διαφορετική η λειτουργία και η αντίληψη".

- Ο κόσμος έρχεται εδώ σαν να απευθύνεται στην κυβέρνηση;

- "Υπάρχει μια τέτοια ψευδαίσθηση. Από την πλευρά μας πάντως προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως εξελίσσεται, δεν έχει μέλλον. Δε θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν για τοπικά ζητήματα. Στα νέα πλαίσια με την ενίσχυση της Περιφέρειας, τον "Καποδίστρια" και τα λοιπά, δε θα μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχει αποδυνάμωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".

- Πώς εκφράζεται;

- "Ενα παράδειγμα: Ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) είναι στο υπουργείο. Ολα τα προβλήματα όμως που δημιουργούνται από τον ΤΑΣ έρχονται στη νομαρχία όπου εμείς δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να τα λύσουμε. Θα ήταν διαφορετικά αν ήταν στη νομαρχία. Η, το αλαλούμ με τα δάση. Σε ένα νομό δασικό, το Δασαρχείο ανήκει στην Περιφέρεια. Το κύριο, βέβαια, είναι ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις αν δεν έχεις δικό σου προϋπολογισμό. Για να γίνει κατανοητό, πρέπει να δούμε πρώτα πώς περιμέναμε εμείς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στα χαρτιά φαίνεται ωραία. Οταν πας να λειτουργήσεις, βλέπεις όλα τα κενά, αλλά και τη φιλοσοφία του κράτους, πρακτικά, για το πώς βλέπει την αποκέντρωση. Στην ουσία δεν μπορείς να λειτουργήσεις και να παίξεις το ρόλο που λέει το πλαίσιο (αναπτυξιακό, πολιτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό). Δεν μπορείς. Γιατί τέσσερα χρόνια δεν έχουμε προϋπολογισμό. Εχουμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό, εγκρίνεται από τη Βουλή και είναι κάθε χρόνο μειωμένος. Σε συνάρτηση με αυτό είναι και το πρόβλημα του προσωπικού. Καλούμαστε να υλοποιήσουμε πέντε προγράμματα με το ίδιο προσωπικό που είχε η νομαρχία εδώ και χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ