Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι συνεχιστές των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Σήμερα εκδηλώνονται όλο και περισσότεροι διάδοχοι και συνεχιστές εκείνων που διέλυσαν τη Σοβιετική Ενωση το 1991 και οι διαδικασίες ενοποίησης στα εδάφη της κάποτε μεγάλης Ενωσης συναντούν εμπόδια στους διαδρόμους όχι μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και του Κοινοβουλίου", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν, σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Μάρτη, με τίτλο "Ποιοι και γιατί συνεχίζουν την υπόθεση των "πρωτεργατών του Μπελοβέζσκ";". Αναφερόμενος στα ζητήματα της προσέγγισης με την Ουκρανία, που "φωτίστηκαν την τελευταία βδομάδα", ο Μπαμπούριν δεν παρέλειψε τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές ακροάσεις στην Κρατική Δούμα, που ήταν αφιερωμένες στην πιθανή επικύρωση του Συμφώνου ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, το οποίο είχαν υπογράψει το 1997 οι Πρόεδροι Μπορίς Γιέλτσιν και Λεονίντ Κούτσμα. Ο Μπαμπούριν σημείωσε ότι το "νέο σύμφωνο" περιέχει απώλειες στις σχέσεις ανάμεσα στα δυο κράτη, απώλειες ουσιαστικές. Για παράδειγμα ανέφερε δυο άρθρα του ισχύοντος τώρα συμφώνου Ρωσίας - Ουκρανίας που είχε υπογραφεί στη δεκαετία του '90. Το άρθρο 7 ορίζει ότι οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του συστήματος της συλλογικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας των δυο κρατών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη την επιδίωξη των δυο πλευρών για την παραπέρα ενίσχυση της ειρήνης. Το άρθρο 8 του παλιού συμφώνου μιλάει για τους συντονιστικούς θεσμούς των πλευρών, ειδικότερα, για τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στον τομέα της τελωνειακής πολιτικής, στην ανάπτυξη του κοινού οικονομικού χώρου κτλ. Τώρα προτείνεται να εγκαταλειφθούν όλα αυτά.

"Το Σύμφωνο του 1997 διατυπώνει πριν απ' όλα την εγκατάλειψη της αμυντικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας", υπογράμμισε ο Μπαμπούριν. "Και τι μένει τότε; Μόνο αυτό που αναφέρεται στην επιστολή της Ανώτατης Ράντα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, να κάνει επειγόντως την οριοθέτηση των συνόρων, να αναγνωρίσει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη στη σύνθεση της Ουκρανίας! Φυσικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μ' αυτό. Και ενώ στη δεκαετία του '90 προειδοποιούσα απ' αφορμή την επικύρωση του Συμφώνου και τότε με βεβαίωναν στο Ανώτατο Σοβιέτ ότι το Σύμφωνο με την Ουκρανία δεν έχει τέτοια οξύτητα, όπως σημείωνα εγώ, διότι η Ουκρανία είναι για πάντα μαζί με τη Ρωσία".

Ο Μπαμπούριν διαπίστωσε με λύπη την αποτυχία των κοινοβουλευτικών ακροάσεων την περασμένη βδομάδα, διότι η νεοδιορισθείσα υπεύθυνη αυτών των ακροάσεων αγνόησε όλα τα ετοιμασμένα ντοκουμέντα, δεν επέτρεψε να γίνουν ερωτήσεις στους εισηγητές, δεν επέτρεψε σε μερικούς βασικούς εισηγητές να μιλήσουν, μεταξύ και του υπουργείου Αμυνας για την κατάσταση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ετσι, οι ακροάσεις απέβησαν προς όφελος των Ουκρανών. "Οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στα πλαίσια της ΚΑΚ", τόνισε ο Μπαμπούριν. "Οι σχέσεις αυτές είναι σε θέση να επιταχύνουν την ολοκλήρωση Ρωσίας και Λευκορωσίας, είναι, όμως, και σε θέση, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, να την παρεμποδίσουν ουσιαστικά. Εξετάζοντας όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν γύρω από το πρόβλημα της επικύρωσης του Συμφώνου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαπιστώνουμε ότι έγινε, επιτέλους, ολοφάνερο αυτό που αποκρυπτόταν επιμελημένα. Οφείλουμε, αν εκτιμήσουμε αντικειμενικά τις πολιτικές θέσεις πάνω στο Σύμφωνο των διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων, να διαπιστώσουμε την ύπαρξη της πραγματικής πολιτικής συμμαχίας του Προέδρου Γιέλτσιν και της ηγεσίας της ΚΟ του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα".

Σύμφωνα με τον Μπαμπούριν, "η αποφασιστική ενέργεια υποστήριξης της γραμμής του Προέδρου Γιέλτσιν για την κατοχύρωση των συνεπειών των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ από μέρους της ηγεσίας της ΚΟ του ΚΚΡΟ αποτελεί μια νέα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων... Ακριβώς ως προάγγελοι της γιελτσινικής πολιτικής εμφανίστηκαν τελευταία δυο πολιτικά πρόσωπα, όπως η Σβετλάνα Πετρόβμνα Γκοριάτσεβα και ο Νικολάι Γκαβρίλοβιτς Μπιντιουκόφ, ο οποίος μίλησε στις ακροάσεις για το Σύμφωνο με την Ουκρανία".

Ο Μπαμπούριν επέστησε την προσοχή ότι η κατάσταση αποκάλυψε επίσης την "περίεργη συμμαχία" του ΚΚΡΟ με τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Θα έλεγε κανείς ότι είναι κάτι το κανονικό, αλλά στην πραγματικότητα βρεθήκαμε μπροστά στη συμμαχία της ηγεσίας του ΚΚΡΟ με το ΡΟΥΧ. Διότι ο κύριος Ουντοβένκο, υπουργός Εξωτερικών, και ένθερμος προπαγανδιστής της αναγκαιότητας επικύρωσης του Συμφώνου ανάμεσα στα κράτη μας, δεν πηγαίνει στις εκλογές με τη λίστα του ΚΚ Ουκρανίας, αλλά τρίτος στη λίστα του ΡΟΥΧ. Και ο κύριος Γκορίν, που πληροφόρησε τους μετέχοντες στις κοινοβουλευτικές ακροάσεις της Κρατικής Δούμας ότι η Ουκρανία δε θα ενωθεί ποτέ με τη Ρωσία, είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί εκείνες δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της επικύρωσης του Συμφώνου.

Ο Μπαμπούριν ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Υποθέσεις της ΚΑΚ Γκεόργκι Τίχονοφ για τη συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την κρατική ενότητα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων και των θέσεων της πλειοψηφίας των βουλευτικών ομάδων σχετικά με το ζήτημα του Συμφώνου με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και για το ζήτημα του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε οριστικά από την Κρατική Δούμα. Κατά την άποψή του, "η Κρατική Δούμα με τη σημερινή της μορφή δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των κατοίκων της Ρωσίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ