Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ιστορίες κατασκόπων και... πετρελαίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Μια δίκη, που έγινε τελευταία σε μεταναστευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα βρώμικα μέσα που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον στις υπονομευτικές ενέργειές της εναντίον άλλων χωρών. Κατηγορούμενοι ήταν 6 Ιρακινοί, που χρόνια πριν δρούσαν, μέσα στο Ιράκ, ως όργανα της αμερικανικής ΚΥΠ (CIA) για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Οταν, τελικά, απέτυχαν τα μακρόχρονα αυτά σχέδια, οι αμερικανικές αρχές μετέφεραν - το 1996 - 6.500 άτομα - ανάμεσά τους και τους παραπάνω ανώνυμους 6 - στο νησί του Ειρηνικού, Γκουάμ, που τελεί υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, "για να τα προστατεύσουν από τα αντίποινα της Βαγδάτης".

Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά εγκαταστάθηκαν αργότερα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, για τους έξι και αρκετούς άλλους από αυτούς τους Ιρακινούς, η μετακίνηση αυτή σήμαινε νέα δεινά.

Ειδικότερα, οι έξι κατηγορήθηκαν ότι είχαν διεισδύσει στις τάξεις της CIA στο Ιράκ, ως διπλοί πράκτορες, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούσαν το Ιράκ.

Στη δίκη τους, ο εισαγγελέας αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ζήτησαν οι συνήγοροί τους. Και τώρα η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, επιμένει ότι πρέπει να απελαθούν.

Σχολιάζοντας το περίπλοκο αυτό γεγονός, οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" επέκριναν σε κύριο άρθρο τους (15/3) την απόφαση του μεταναστευτικού δικαστηρίου και καλούσαν την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, να παρέμβει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κατηγορούμενους να υπερασπίσουν τον εαυτό τους προτού απελαθούν στο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, ένα άλλο αμερικανικό έντυπο, το περιοδικό "Νιούσγουικ", έγραφε ότι η αμερικανική ασφάλεια (FBI) των ΗΠΑ ερεύνησε κάποια άλλη περίπτωση, κατά την οποία ένας πράκτορας της CIA στο Ιράκ "ενεθάρρυνε μια δολοφονική απόπειρα κατά του Σαντάμ Χουσεϊν", αλλά δε βρήκε καμία ένδειξη παράνομης δραστηριότητας, και στον πράκτορα απονεμήθηκε ένα μετάλλιο για τη δουλιά του στο Ιράκ.

Ο πράκτορας, με το κωδικό όνομα "Μπομπ", είχε ενημερώσει το αρχηγείο της CIA για ένα σχέδιο μιας ιρακινής αντιστασιακής ομάδας να στήσει ενέδρα στην ακολουθία του Σαντάμ σε ένα ευπρόσβλητο σημείο της διαδρομής της, για να τον φονεύσει.

Ο "Μπομπ" που, κατά το ίδιο περιοδικό, σήμερα ζει σε μια ξένη χώρα "υπό την προστασία της CIA", είχε πάρει εντολή "να αποθαρρύνει τους αντιστασιακούς μαχητές, ακόμα και από μια απόπειρα ενέδρας", δεδομένου ότι "απαγορεύεται στη CIA να συνωμοτεί για τη δολοφονία ξένων ηγετών".

Το άρθρο του "Νιούσγουικ" αναφέρει, ακόμα, ότι ο "Μπομπ" είχε αναμειχθεί "στην αποτυχημένη απόπειρα, το 1996, του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, ενός συνασπισμού αντι-Σαντάμ ομάδων, να προκαλέσουν μία εξέγερση".

Για τη συνωμοσία αυτή, η CIA είχε διαθέσει 120 εκατομμύρια δολάρια, αλλά άλλοι Ιρακινοί αντιφρονούντες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το Εθνικό Κογκρέσο. Το Σεπτέμβρη 1996, προστίθεται, ο Σαντάμ είχε κινητοποιήσει τανκς στο Βόρειο Ιράκ "για να βάλει τέλος στην αντίσταση και να συντρίψει τη δραστηριότητα της CIA σ' αυτήν την περιοχή".

Ο Ανθονι Λέικ, τότε σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, όταν έμαθε, "μόλις την τελευταία στιγμή", για τις σχεδιαζόμενες από το Εθνικό Κογκρέσο επιθέσεις, έστειλε τηλεγραφικό μήνυμα στον "Μπομπ", ζητώντας του να πληροφορήσει τους αντάρτες ότι "το σχέδιό τους ήταν εκτεθειμένο".

Κατά το ίδιο άρθρο, όμως, ο αρχηγός της ομάδας αυτής, Αχμέντ Κχαλαμπί, ένας τραπεζίτης εκπαιδευμένος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσσέτης, επέμενε ότι το μήνυμα αυτό "δεν ήταν αρνητικό". Αφού δεν απαγόρευε ρητά στρατιωτική δράση.

Τέλος, το "Νιούσγουικ" αναφέρει ότι, όπως ισχυρίζονται ηγέτες της ιρακινής αντίστασης, ο "Μπομπ" είχε, επίσης, "υποσχεθεί πως αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα θα έπλητταν τα τανκς του Σαντάμ, αν μετακινούνταν προς βορράν εναντίον τους".

Και όχι μόνο αυτά. Η CIA, όπως γράφαμε σε προηγούμενη ανταπόκριση, έχει καταστρώσει ένα εκτενές σχέδιο για δολιοφθορές και υπονομευτικές δραστηριότητες στο Ιράκ, το οποίο έφεραν στη δημοσιότητα (26/2) οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", υπογραμμίζοντας ότι "τέσσερις προηγούμενες μυστικές επιχειρήσεις, που περιλάμβαναν τα πάντα, από ραδιοφωνική προπαγάνδα μέχρι παραστρατιωτικές συνωμοσίες, δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον Ιρακινό ηγέτη, ακριβώς όπως απέτυχαν οι έξυπνες βόμβες, οι πύραυλοι "Κρουζ" και σκληρές οικονομικές κυρώσεις".

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει ακόμα υπογραφτεί από τον Πρόεδρο Κλίντον, έγινε δημόσια γνωστό, καθώς επίλεκτα μέλη της Γερουσίας - κύρια οι Ρεπουμπλικανοί Τζον Μακ Κέιν και Αρλεν Σπέκτερ και ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι - καλούσαν ανοιχτά τη CIA να ανατρέψει την ιρακινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους "Τάιμς", το σχέδιο της CIA προτρέπει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές και κουρδικές ομάδες να σαμποτάρουν βασικούς τομείς της ιρακινής βιομηχανίας και της αστικής υποδομής, που ήδη έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα από τον Πόλεμο στον Κόλπο το 1991 και από τις επτάχρονες κυρώσεις του ΟΗΕ, με απώτερο στόχο τη δολοφονία του Σαντάμ και την αντικατάσταση της κυβέρνησής του από μια άλλη, υποχείρια στην Ουάσιγκτον, οπότε θα αναστέλλονταν οι κυρώσεις, οι οποίες έχουν εξοντώσει ως τώρα 1.5 εκατομμύριο Ιρακινούς πολίτες.

Μπορεί κανείς να φανταστεί, τι ουρανομήκεις κραυγές θα εκτοξεύονταν στην υπερατλαντική επικράτεια, αν η μυστική υπηρεσία του Ιράκ "διέρρεε" ένα τέτοιο σχέδιο για τη δολοφονία κάποιου ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου! Εν χορώ μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο θα απαιτούσαν τον άμεσο καταιγιστικό βομβαρδισμό αυτής της χώρας για τον ολοκληρωτικό αφανισμό της από το πρόσωπο της Γης.

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψε (12/3) η εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Γουόρκερς Γουόρλντ", στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Κλίντον στο Λευκό Οίκο η CIA ισχυρίστηκε ότι είχε επισημάνει μια ιρακινή συνωμοσία για τη δολοφονία του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. Και αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν πρόφαση για τη βομβαρδιστική επιδρομή και την παραπέρα ένταση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράκ. Ομως, ποτέ δεν παρουσιάστηκε μια έγκυρη μαρτυρία γι' αυτόν τον ισχυρισμό.

Μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο, ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος παλιότερα διατέλεσε διευθυντής της CIA, διέταξε την "υπηρεσία" αυτή να υποκινήσει μια εξέγερση στη βόρεια και νότια περιοχή του Ιράκ. Απέτυχε, όμως.

Είναι χαρακτηριστικό, για το όλο αυτό κλίμα, ότι ακόμα και ο Μιλτ Μπέρντεν, πρώην αξιωματούχος της CIA, υπεύθυνος για τις μυστικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 1986 έως το 1989, σε άρθρο του στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" (2/3) παραδεχόταν: "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ιρακινοί είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν στους δρόμους της Βαγδάτης" - και μάλιστα, για τα σκοτεινά σχέδια της CIA!

Παράλληλα, και οι βαρυσήμαντοι "Νιου Γιορκ Τάιμς", σε άλλο δικό τους κύριο άρθρο (27/2), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο "παλικαρίστικο" σχέδιο της CIA, σημείωναν: "Η Ουάσιγκτον είναι τώρα συνεπαρμένη από την ιδέα ότι μέθοδοι Τζέιμς Μποντ μπορούν να απομακρύνουν τον Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία".

Κοντολογίς, όλα αυτά δείχνουν καθαρά, όπως εύστοχα αποφαίνεται η πιο πάνω "Γουόρκερς Γουόρλντ", ότι "οι τραπεζίτες, τα αφεντικά και οι στρατηγοί των ΗΠΑ, είναι ενωμένοι στην αποφασιστικότητά τους να ελέγχουν το Ιράκ. Το πετρέλαιο δεν πρέπει να ρέει από το Ιράκ αν δε βρίσκεται σταθερά στα χέρια των αμερικανικών εταιριών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ