Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις για το ρόλο της ακροδεξιάς

ΠΑΡΙΣΙ.-

Εντείνεται η επίθεση πολλών ανθρωπιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και πολλών εκπροσώπων του πολιτικού και θρησκευτικού σκηνικού της Γαλλίας κατά του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" του Ζαν Μαρί Λεπέν. Μετά από έντονες πιέσεις της ηγεσίας του δεξιού συνασπισμού των νεοφιλελευθέρων και των γκολικών, αλλά και μεγάλου μέρους των δεξιών ψηφοφόρων, τέσσερις από τους επτά περιφερειακούς προέδρους της Δεξιάς (ανήκουν όλοι στο κόμμα των νεοφιλελευθέρων UDF), που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του "Εθνικού Μετώπου", παραιτήθηκαν από το αξίωμά τους. Εντούτοις, οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην υπουργός Αμυνας Σαρλ Μιγιόν, αρνούνται να παραιτηθούν προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό του UDF, όσο και στο δεξιό συνασπισμό στο σύνολό του. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η παρούσα κρίση στους κόλπους της Δεξιάς δεν είναι διόλου απίθανο να οδηγήσει στη διάλυση του UDF και στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου δεξιού κόμματος.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής τεσσάρων διαφορετικών θρησκειών, της ρωμαιοκαθολικής, της προτεσταντικής, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής, σε μια πρωτοφανή ένδειξη συναίνεσης, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τη θέση που τείνει να πάρει ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό κόμμα στην πολιτική σκηνή. Παράλληλα, το απόγευμα του Σαββάτου είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μια σειρά από διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει αντιρατσιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μαρί Λεπέν παραχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Ο ηγέτης του "Εθνικού Μετώπου" υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν είναι ρατσιστικό, απλώς είναι το μοναδικό που παραμένει πιστό στις αξίες του γαλλικού έθνους και εργάζεται για την τόνωσή τους. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις επικρίσεις εναντίον του "Εθνικού Μετώπου", εξέφρασε την άποψη ότι αυτά συμβαίνουν επειδή το κόμμα του παρουσιάζει σταθερή εκλογική άνοδο τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ