Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οδηγός μας τα προβλήματα

- Τη Δευτέρα, πραγματοποιείται στην πλατεία Κάνιγγος συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών της Αθήνας (ΟΕΒΑ). Ποια δεδομένα οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση;

- Κάτω από την πίεση της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει ο επαγγελματίας, ο βιοτέχνης και ο έμπορος, με τα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, αποτέλεσμα όλων των τελευταίων κυβερνητικών πολιτικών, κατ' επιταγήν του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, και της ΕΕ, αλλά και κάτω από την ασφυκτική πίεση των ΔΗΚΕΒιτών στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, οι αποφάσεις ήταν, το '98 να κλιμακωθούν αγώνες με κάθε μορφή από τη ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, με διάφορες δικαιολογίες, αγνοώντας τις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου, παρέπεμψε τις κινητοποιήσεις στις ελληνικές καλένδες. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη, με τις υποχρεώσεις που μας έχει αναθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα η ΟΒΣΑ να είναι συνεπής, αλλά και η ΟΕΒΑ, μέσα από μεγάλες συσκέψεις, ομόφωνα αποφασίστηκε (ψήφισαν και στελέχη των δυο άλλων παρατάξεων της βάσης, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ) να πραγματοποιηθεί απ' τις δύο ομοσπονδίες παναθηναϊκή συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 6 του Απρίλη και ώρα 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

- Ποια είναι η σημασία της συγκέντρωσης αυτής, μετά την υποτίμηση και τις συνέπειές της στις ΜΜΕ;

- Εχουμε μια κυβέρνηση, που, όχι μόνο κρατάει ερμητικά κλειστά τα μάτια της και τ' αυτιά της μπροστά στα δίκαια αιτήματα των ΕΒΕ και στην εξαθλίωση των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών κλπ., αλλά έρχεται τελευταία η ίδια και απρόοπτα εξαγγέλλει την ευρωεντολοδοτική υποτίμηση της δραχμής, με τεράστιες συνέπειες για τους εργαζόμενους, αφού χάνουν από την ισχνότατη αγοραστική τους δύναμη πάνω από 14%. Αυτό έχει συνέπεια η μικρή αγορά να απονεκρωθεί. Σε όποιο δρόμο στρέψεις σήμερα το κεφάλι σου θα αντικρίσεις τα χιλιάδες ενοικιαστήρια στα μαγαζιά. Απ' αυτό το γεγονός, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αυτή καθεαυτή η συγκέντρωση, στο χρόνο που γίνεται, αλλά και η μαζικότητα και ο παλμός αυτής της συγκέντρωσης.

- Τι μήνυμα θα στέλνατε στους επαγγελματοβιοτέχνες, ενόψει της μεθαυριανής συγκέντρωσης;

- Πρέπει να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Αν δεν παρέμβει άμεσα και δυναμικά το συνδικαλιστικό κίνημα με συνεχείς, επίμονους και ενωτικούς αγώνες, αύριο ίσως είναι πολύ αργά. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στο σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Η καθολική αγανάκτηση που διαπιστώσαμε στις περιοδείες δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια. Θα πρέπει να εκφραστεί και με τη συμμετοχή όλων στους αγώνες. Η δυναμική που έχουν οι προσπάθειες των πρωτοπόρων του συνδικαλιστικού κινήματος, αργά ή γρήγορα, θα πυροδοτήσει αυτή την υποθάλπουσα αγανάκτηση. Για μια φορά ακόμα, πρέπει να πούμε ότι η λύση των προβλημάτων βρίσκεται μόνο στους δυναμικούς αγώνες, που θα πρέπει να γίνουν απ' όλους αυτούς που αδικούνται απ' αυτές τις πολιτικές. Αγώνες, που θα επιβάλουν την αλλαγή αυτών των πολιτικών, από φιλομονοπωλιακή που είναι σήμερα σε φιλολαϊκή. Καλώ, λοιπόν, όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες να πάρουν μέρος μαζικά σ' αυτήν τη συγκέντρωση, αν θέλουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ