Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός πέφτει, η ακρίβεια... μεγαλώνει

Την... ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα πορεία του πληθωρισμού, εξέφρασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, που βρήκε τις εξελίξεις "απρόσμενα καλές" και "ασήμαντες" τις επιπτώσεις στην αγορά από την κακοκαιρία

Σαν φαινόμενο "οφθαλμαπάτης", προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση την έξαρση της ακρίβειας στην αγορά και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψει τις συνέπειες που είχε η απόφασή της να υποτιμήσει τη δραχμή για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών αλλά και τις ορέξεις των κερδοσκόπων. Ενδεικτικές από την άποψη αυτή, είναι και οι σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά, αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού. Ετσι, ενώ οι πρώτες παρενέργειες της υποτίμησης της δραχμής, εκφράστηκαν ήδη με τις ανατιμήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη του Διυπουργικού Οργάνου Παρακολούθησης του πληθωρισμού, βρήκε ότι οι πρώτες εξελίξεις για τον πληθωρισμό τον Απρίλη ήταν "απρόσμενα καλές".

Ο υπουργός απέδωσε τη συγκρατημένη άνοδο των τιμών, μετά την υποτίμηση της δραχμής, στο ότι "λειτουργεί ο ανταγωνισμός" καθώς και στους "ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος". Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι οι επιπτώσεις από την κακοκαιρία (σ. σ. στον πληθωρισμό και στο εισόδημα των εργαζομένων) ήταν "ασήμαντες" (! ) παρά το γεγονός ότι σε διάφορες κατηγορίες φρούτων και οπωρολαχανικών σημειώθηκαν ανατιμήσεις από 9% (πατάτες) μέχρι και 88% (μήλα).

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" και τον επικεφαλής του οικονομικού της επιτελείου, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, βιώνουν ήδη την ακρίβεια στην αγορά. Τόσο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και οι συνταξιούχοι (με τις... ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων του 2,5%) όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (ακόμη δεν έχουν πάρει δεκάρα αύξηση), είδαν αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής να γίνεται το πορτοφόλι τους αρκετά ελαφρύτερο. Κι αυτό γιατί αγοράζουν ήδη ακριβότερα, σε ποσοστά πολύ πάνω από την ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων (σε αρκετές περιπτώσεις και πάνω από το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής) σε μια σειρά είδη διατροφής καθώς και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ανεξαρτήτως αν είναι εισαγόμενα. Για παράδειγμα το τελευταίο 20ήμερο ακρίβυναν κατά 15% τα εισαγόμενα κρέατα και περίπου 10% το ντόπιο αρνί και κατσίκι.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής, και στο χώρο των μικρομεσαίων εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, που στην προσπάθειά τους να βρουν ρευστό για να πληρώσουν τις αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, συγκρατούν όσο μπορούν περισσότερο τις τιμές, ακόμη και με συρρίκνωση των ήδη ισχνών περιθωρίων κέρδους τους.

  • Σχολιάζοντας τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την πορεία του πληθωρισμού, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και μηχανεύεται τρόπους να εμφανίσει ότι συγκρατεί τον πληθωρισμό" και την κατηγορεί για "απίστευτης αφέλειας τεχνάσματα" προκειμένου να εμφανίσει ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο τέλος του χρόνου στο 3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ