Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αβεβαιότητες και κίνδυνοι από το ΕΥΡΩ...

H καταβρόχθιση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από τα υπέρτατα ευρωπαϊκά συμφέροντα είναι πλέον ορατή ακόμη και για τους Ελληνες τραπεζίτες. Οι τελευταίοι διαβλέπουν εισβολή ξένων τραπεζών στα κερδοφόρα τραπεζικά "φιλέτα" και τραπεζικές ανακατατάξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της λειτουργίας του ΕΥΡΩ

Εισβολή των ευρωπαϊκών τραπεζών στα πιο κερδοφόρα "φιλέτα" των τραπεζικών εργασιών, θα επιφέρει η καθιέρωση του ΕΥΡΩ το 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των Ελλήνων τραπεζιτών. Αυτό προκύπτει από μελέτη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που παρουσίασε σε χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρός της Θ. Καρατζάς.Στη μελέτη δε γίνεται αναφορά των επιπτώσεων που θα υπάρξουν από την καθιέρωση του ΕΥΡΩ στα κρίσιμα θέματα της απασχόλησης όχι μόνο των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ωστόσο πολλά από τα συμπεράσματά της είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες κριτικές, η καθιέρωση του ΕΥΡΩ σαν μοναδικού νομίσματος συναλλαγών μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ θα έχει ευνοϊκές, έως και πολύ ευνοϊκές, επιπτώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες, δεν τεκμηριώνεται η θέση ότι θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, τα συνδικάτα των εργαζομένων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, ενώ θα υπάρξει και επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα, καθόλου ευοίωνα, συμπεράσματα της μελέτης της ΕΕΤ:

  • Η καθιέρωση του ΕΥΡΩ σαν κοινού συστήματος συναλλαγών, θα οδηγήσει σε ένταση του τραπεζικού ανταγωνισμού και σε διείσδυση αλλοδαπών τραπεζών στην εγχώρια αγορά. Εκτιμούν ότι οι ξένες τράπεζες θα επιδιώξουν αρχικά να αποσπάσουν τα πιο επικερδή "φιλέτα" των τραπεζικών εργασιών, όπως είναι σήμερα οι εργασίες επενδυτικής τραπεζικής, η διαχείριση χαρτοφυλακίου, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η χρηματοδότηση και παροχή υπηρεσιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίθετα, δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει ξένο ενδιαφέρον, αρχικά τουλάχιστον για τον έλεγχο τραπεζικών εργασιών ελάσσονος ενδιαφέροντος (από την άποψη της κερδοφορίας πάντα), όπως είναι οι εργασίες μικρής αξίας συναλλαγής (reatail banking) όπως είναι η καταναλωτική πίστη, τα στεγαστικά δάνεια, η χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κλπ.

  • "Το νέο νομισματικό καθεστώς, που θα προκύψει με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ και την κοινή αγορά, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις εγκυμονεί όμως και αβεβαιότητες και κινδύνους". Προβλέπουν μάλιστα ότι "ο τραπεζικός τομέας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα οδηγηθεί σταδιακά σε σοβαρές ανακατατάξεις", προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Η επισήμανση αυτή είναι σημαντική, καθώς ομολογούν ότι η καθιέρωση του κοινού νομίσματος θα δώσει το έναυσμα της επίθεσης των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, να καταβροχθίσουν (εξαγοράζοντας, εκτοπίζοντας, συγχωνεύοντας) τους μικρούς τραπεζικούς ομίλους όπως θεωρούνται - σε ευρωπαϊκή διάσταση - οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ελλάδας.
  • Για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές και τους αποταμιευτές, εκτιμούν ότι το κοινό νόμισμα θα έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα εξαλειφθούν οι συναλλαγματικές διαμεσολαβήσεις των τραπεζών και κατά συνέπεια δε θα καταβάλλονται πλέον προμήθειες.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος της αντικατάστασης των δραχμών με ΕΥΡΩ (εκτιμούν ότι θα γίνει το α εξάμηνο του 2002) υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει ένα κόστος για τις τράπεζες που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 30 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ