Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η "απελευθέρωση" θα οξύνει τα προβλήματα της ΔΕΗ

Ολοκληρώθηκε το διήμερο για την ηλεκτρική ενέργεια στη Θεσσαλονίκη

"Το ΤΕΕ, που θέλει να είναι και σύμβουλος του λαού, πρέπει να δώσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, για το τι σημαίνει η περιβόητη "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας για το λαό μας. Οχι να υποταχθεί στην πολιτική άποψη, ότι η κατεύθυνση της ΕΕ είναι μονόδρομος και δεν μπορούμε σε τίποτε να αντιδράσουμε, αλλά να εξηγεί πού θα οδηγήσει η απελευθέρωση", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κ. Κατσιάβαλος, με αφορμή το περιεχόμενο των εργασιών του διήμερου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και είχε ως θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και πραγματικά, στο διήμερο που ολοκληρώθηκε χτες, οι επιστήμονες και οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ πραγματεύτηκαν με τον "καλύτερο" ίσως τρόπο το "μέλλον" της ΔΕΗ, που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίησή της και τη λειτουργία της με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία αναιρούν κάθε κοινωνική ή αναπτυξιακή δυνατότητα της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Ν. Εξαρχος, όχι μόνο αποδέχτηκε τη λογική της απελευθέρωσης, αλλά σημείωσε πως, για να μην υπάρξει κίνδυνος νόθευσης του ανταγωνισμού, η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό της χώρας, να διασφαλίζει ότι δε θα εισχωρήσουν μεταπράτες στο σύστημα, καθώς και τον υπολογισμό του κόστους των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, Ι. Τσαρούχας, επισήμανε πως πέρα από τη σύγκλιση των οικονομιών θα πρέπει να διατηρηθεί και το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αντιπαράθεσης από τη μεριά των εργαζομένων, σε περίπτωση που βεβαιωθούν ότι η πορεία είναι αδιέξοδη και το θεσμικό πλαίσιο για το μέλλον της ΔΕΗ οδηγεί σε "λύσεις" διάλυσής της.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον τομέα της ενέργειας και η πίεση που ασκείται από αυτούς για το άνοιγμα της αγοράς, ο Δ. Αγορής, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, το απέδωσε τόσο στη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, αλλά και στο γεγονός ότι η συμμετοχή του ηλεκτρισμού στη συνολική κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε από το 12% το 1980, σε 16% σήμερα και προβλέπεται μέσα στην επόμενη 20ετία παγκοσμίως να φτάσει το 19% και για την ΕΕ το 21%. Οι διευθυντές της ΔΕΗ Δ. Μπέης και Ε. Λεκατσάς σημείωσαν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιούργησε ενδιαφέρον στο ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και πολύ αποδοτικές μονάδες παραγωγής, το οποίο ενδιαφέρον ενισχύθηκε αποφασιστικά με την εισαγωγή και του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, που είναι πρώτη ύλη φθηνή και καθαρή και εξασφαλίζει την κατασκευή και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής με υψηλή απόδοση, δηλαδή πάνω από 50%.

Στην ευστάθεια του συστήματος παραγωγής - μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο διευθυντής Μελετών Συστήματος Παραγωγής - Μεταφοράς της ΔΕΗ, Α. Μαϊσης, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας μονάδων παραγωγής στο νότο και όχι στο βορρά. Μόνο έτσι, είπε, θα εξασφαλιστεί η ευστάθεια στο σύστημα και θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφράζονται σε 1,28 δισ. δραχμές το χρόνο όταν λειτουργούν όλες οι μονάδες παραγωγής της χώρας.

Μάλιστα, σημείωσε πως σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια ακόμη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βορρά (να εννοούσε τη Φλώρινα άραγε;),θα προκύψουν προβλήματα τάσης στην Αττική, στην Πελοπόννησο και κάτω από ορισμένες συνθήκες σε ολόκληρο το σύστημα νοτίως της Λάρισας. Κλείνοντας αυτό το θέμα επισήμανε πως, εάν εγκατασταθεί δεύτερη και κυρίως τρίτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βορρά, θα προκύψει η ανάγκη κατασκευής και τέταρτης γραμμής μεταφοράς υπερ-υψηλής τάσης. Τέλος, ο Α. Μαϊσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη περιορισμού της χρήσης του φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας στο 15 - 20% γιατί, όπως είπε, εξαιτίας του χαμηλού του κόστους και του αυξημένου αντίστοιχα κόστους του λιγνίτη, δε θα υπάρξει ισορροπία του συστήματος, δεδομένου πως οι ιδιώτες θα προτιμούν το φυσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ