Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Βγείτε στους δρόμους! Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση σ' αυτήν την πολιτική. Αποκρούστε, ο καθένας στο χώρο δουλιάς του, και όλοι μαζί, στα πλαίσια ενός πλατιού μετώπου πάλης, αυτόν τον ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση, σε άμεση συνεργασία με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οποιος σήμερα κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στις εκκλήσεις εκείνων που χάνουν τη δουλιά και τα δικαιώματά τους, δεν είναι "ουδέτερος". Δεν είναι "αμέτοχος". Καθίσταται, εκ των πραγμάτων, συνεργάτης των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Γίνεται πολέμιος του ίδιου του εαυτού του. Οποιος στις παρούσες συνθήκες δεν αντιλαμβάνεται ότι η αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές στην "Ολυμπιακή" και σε όλες τις ΔΕΚΟ είναι δική του υπόθεση, τότε "αυτοκτονεί"! Ο "βομβαρδισμός" της πλουτοκρατίας δεν τελειώνει, αλλά αρχίζει από τα αεροδρόμια. Ο επόμενος στόχος είναι η δημόσια περιουσία και τα εργατικά δικαιώματα στις επικοινωνίες, στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες. Ο επόμενος σταθμός για την επιβολή του εργασιακού "απαρχάιντ" είναι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι, όπου κι αν δουλεύουν, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν απέναντί τους το μεσαιωνικό οδοστρωτήρα, στο τιμόνι του οποίου βρίσκονται η κυβέρνηση και η Κομισιόν.

***

Η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ευχολόγιο. Είναι προϋπόθεση, είναι αναγκαία συνθήκη για την υπεράσπιση του μέλλοντος του λαού και της χώρας. Η απόκρουση της κυβερνητικής "σταυροφορίας" αφορά όλα τα εκμεταλλευόμενα στρώματα της καπιταλιστικής κοινωνίας.

  • Η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι, που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν σε εργασιακές συνθήκες του περασμένου αιώνα, που ακόμα και τα πενιχρά μεροκάματά τους περικόπτονται (!), που αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τη γενικευμένη φτώχεια της μερικής και ανασφάλιστης απασχόλησης, δεν έχουν άλλη επιλογή: Η θα ενωθούν και θα πολεμήσουν ή θα τους στραγγίσουν μέχρι το μεδούλι και θα τους "στραγγαλίσουν". Η θα αντιταχθούν στα "Σύμφωνα Σταθερότητας" του Αμστερνταμ και της "αναθεωρημένης" ευρωπαϊκής Συνθήκης, ή θα κονιορτοποιηθούν από τις μυλόπετρες της "σύγκλισης".
  • Οι αγρότες είναι κι αυτοί στο στόχαστρο του ίδιου "ελεύθερου σκοπευτή". Εκείνοι, που, στο όνομα της "απελευθέρωσης" της κίνησης του κεφαλαίου και του Μάαστριχτ, παραδίδουν το δημόσιο πλούτο στις πολυεθνικές, είναι οι ίδιοι που παραδίδουν τους αγρότες σε καθεστώς σύγχρονης φεουδαρχίας. Είναι οι ίδιοι, που ξεριζώνουν την αγροτιά από τα χωράφια της και την πετούν, μαζί με τα προϊόντα της, στις χωματερές της ΕΕ, στον Καιάδα της ανεργίας, στον Γολγοθά της μετανάστευσης.
  • Οι νέοι άνθρωποι είναι και αυτοί θύματα της ίδιας "Λευκής Βίβλου", που επιβάλλει στους εργάτες να δουλεύουν 12ωρα, μετά από 100 χρόνια ματοβαμμένων αγώνων για την κατοχύρωση του 8ωρου. Οι νέοι άνθρωποι βιώνουν τις διατάξεις της "Λευκής Βίβλου" στη μαθησιακή παρακμή της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης". Τη ζουν μέσω των μέτρων ρύθμισης της παροχής και της ποιότητας της γνώσης, όπως υπαγορεύονται από τις ανάγκες της IBM και της "Φολκς - Βάγκεν". Βιώνουν στο κορμί τους τη μαύρη "βίβλο" της υπερεκμετάλλευσης και της ανεργίας.
  • Οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλα τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, γίνονται πειραματόζωα της ίδιας πολιτικής και των ίδιων πολυεθνικών συμφερόντων. Γίνονται και αυτοί υποζύγια της πολιτικών των "κριτηρίων του Μάαστριχτ", αποτελούν θύματα της ληστρικής επιδρομής, με έμβλημα την"αντικειμενική" φορο-εξόντωσή τους, υφίστανται άμεσα τις συνέπειες από την πτώση του εργατικού εισοδήματος, γίνονται εύκολη λεία στα δόντια των μεγαλοκεφαλαιούχων και των μονοπωλίων, που τους εξοβελίζουν από την αγορά.

Ολοι οι παραπάνω είναι τα θύματα της ίδιας πολιτικής. Η όλοι μαζί θα στραφούν εναντίον της ή όλοι μαζί θα πληρώσουν το τίμημα της απραξίας. Και το τίμημα είναι η εξόντωση.

***

Ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγει στους δρόμους.

Να αντιταχθεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να απαιτήσει την παραμονή 100% στο δημόσιο των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και τον εκσυγχρονισμό τους, όχι προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά προς όφελος του λαού.

Να μην επιτρέψει την ελάχιστη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, να μην αφήσει αναπάντητη κάθε σκέψη για κατάργηση του 8ωρου και, παράλληλα, να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Να θέσει ενώπιον των ευθυνών τους και να αποβάλει από τις γραμμές του όλους εκείνους τους υποταγμένους στη "συναίνεση", που ασκούν τον "πεμπτοφαλαγγίτικο" ρόλο τους, στρογγυλοκαθισμένοι στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου".

***

Ο αγώνας του λαού για τη διάσωση και την επιβίωσή του από τη λαίλαπα του "εκσυγχρονισμού" δεν είναι ένας απλός συνδικαλιστικός αγώνας. Είναι αγώνας ταξικός. Αγώνας πολιτικός.

Στο σημερινό πολιτικό τοπίο υπάρχουν δυο όχθες: Στη μια επικρατεί το καταθλιπτικό τοπίο της ομοιομορφίας των υπαλλήλων μιας απάνθρωπης πολιτικής. Μιας πολιτικής, που οι υπηρέτες της "τσακώνονται" για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής της.

Το ΠΑΣΟΚ "κατηγορεί" τη ΝΔ ότι θέλει να ξεπουλήσει "όσο - όσο" την "Ολυμπιακή", ενώ το ίδιο την ξεπουλάει με "υψηλό τίμημα"! Οτι θέλει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις χωρίς σχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο!

Η ΝΔ "κατηγορεί" το ΠΑΣΟΚ ότι δεν προχωρά άμεσα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, ότι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ότι δε μείωσε νωρίτερα τους μισθούς των εργαζομένων!

Ο ΣΥΝ "κριτικάρει" το ΠΑΣΟΚ, γιατί φθείρει, λέει, με την πολιτική του την "ευρωπαϊκή ιδέα" (!), λες και δεν είναι παρακλάδι της "ευρωπαϊκής ιδέας" η διάλυση του δημόσιου τομέα της οικονομίας και η "ευελιξία" στην αγορά εργασίας. Την ίδια, βέβαια, ώρα, καθιστά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προμετωπίδα της "κεντρο-αριστερής" συνεργασίας και αναλγησίας. Οσο για το ΔΗΚΚΙ, ζητά την επιστροφή στο "καλό" ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην εποχή που "κοινωνικοποιούνταν" τα χρέη της πλουτοκρατίας και ιδιωτικοποιούνταν τα κέρδη από το μόχθο του λαού και τις δυο υποτιμήσεις της δραχμής που επέβαλε η ..."Αλλαγή".

***

Στην άλλη όχθη αυτού του καταθλιπτικού τοπίου βρίσκεται το ΚΚΕ. Δε χρειάζεται να είναι κομμουνιστής ή έστω αριστερός σήμερα κάποιος για να αντιληφθεί ότι ο μοναδικός εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων είναι το ΚΚΕ. Δε χρειάζεται να "ψάξει" για να βρει ποιος είναι ο πρωτοπόρος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πολλών έναντι στην αδηφαγία των λίγων. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διακρίνει ποιοι παρέχουν άλλοθι στις αντιλαϊκές επιθέσεις και ποιοι καταδεικνύουν τον πραγματικό στόχο και χαρακτήρα των "κοινωνικών διαλόγων" και της κοινωνικής εξαπάτησης.

Το ΚΚΕ έχει προ πολλού αναλύσει και σημειώσει ότι με αυτήν την πολιτική δε συνδιαλέγεσαι. Με αυτή την πολιτική συσπειρώνεσαι, οργανώνεσαι και αντιμάχεσαι σε όλες τις γραμμές του μετώπου. Οι κομμουνιστές είναι και θα είναι οι πρωτοπόροι αγωνιστές συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης, που θα αντιστέκεται και θα αντεπιτίθεται κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο εκδήλωσης της επίθεσης της ολιγαρχίας. Αυτό το Μέτωπο Πάλης, η ανάπτυξη και ισχυροποίησή του είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να βγουν νικητές οι πολλοί από τη μεσαιωνική οπισθοδρόμηση που τους οδηγούν οι λίγοι.

Ο λαός, η εργατική τάξη, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές, οι άνεργοι, η νεολαία, έχουν μπροστά τους τον πραγματικό μονόδρομο. Το μονόδρομο της ταξικής αντίθεσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του φορείς. Εχουν μπροστά τους έναν πολιτικό μονόδρομο: Το μονόδρομο, που οδηγεί στην ενίσχυση της δικής τους δύναμης και ελπίδας. Την ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολιτικό ευχολόγιο. Είναι προϋπόθεση, είναι αναγκαία συνθήκη για την υπεράσπιση του μέλλοντος του λαού και της χώρας. Η απόκρουση της κυβερνητικής "σταυροφορίας" αφορά όλα τα εκμεταλλευόμενα στρώματα της καπιταλιστικής κοινωνίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό ΚΚΕ δύναμη για το λαό (2012-04-28 00:00:00.0)
Διαδηλώνουμε ΣΗΜΕΡΑ ενάντια στα εφιαλτικά μέτρα (2012-02-22 00:00:00.0)
Να ανέβει ψηλότερα ο πήχης (2004-01-01 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα ενόψει του συλλαλητηρίου (2003-05-29 00:00:00.0)
Χρειάζεται λαϊκή αγωνιστική επαγρύπνηση και παρέμβαση (2002-02-27 00:00:00.0)
Ο ΛΑΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ