Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο "Ρ" συνεχίζει να δημοσιεύει απαντήσεις σε ερωτήματα που διατυπώνονται με αφορμή την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

- Είναι γενικά γνωστό ότι τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα έχουν μια σειρά επιπτώσεις για τους εργαζόμενους της χώρας. Οι βιομήχανοι και γενικότερα οι κεφαλαιοκράτες δε θα έχουν συνέπειες από την υποτίμηση της δραχμής;

- Οι "έχοντες και κατέχοντες" αφ' ενός έχουν τις δυνατότητες να μετακυλήσουν τις όποιες αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και αφ' ετέρου τα μέσα να εκμεταλλευτούν τις "ευκαιρίες", που δημιουργεί η υποτίμηση. Για παράδειγμα, δε θα πληρώσουν αυτοί το κόστος, των νέων, αυξημένων τιμών στα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και τα εισαγόμενα γενικά είδη, αλλά θα το μετακυλίσουν στην κατανάλωση, ενσωματώνοντάς το στις τιμές των προϊόντων, ίσως βάζοντας και κάτι για τον... κόπο τους. Το ίδιο θα κάνουν και για το μεγαλύτερο πλέον κόστος της εξυπηρέτησης δανείων σε συνάλλαγμα, που είχαν συνάψει πριν την υποτίμηση. Από την άλλη, θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες, που τους ξανοίγει η υποτίμηση. Ο "φτηνότερος" - και λογικά ο περισσότερος - τουρισμός δε θα δώσει μεγαλύτερους μισθούς στους ξενοδοχοϋπάλληλους, αλλά περισσότερα κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους, στους εφοπλιστές και στους υπόλοιπους "καρχαρίες" του κλάδου. Τα "φτηνότερα" εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα - και λογικά η αύξηση των εξαγωγών - θα φέρει αντίστοιχα, περισσότερα κέρδη, αποκλειστικά και μόνο στους βιομήχανους και τους μεγαλοεξαγωγείς.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό και το εξής γεγονός. Σύμφωνα με τα στοιχεία φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων, η προηγούμενη υποτίμηση της δραχμής, που έγινε τον Οκτώβρη του 1985, οδήγησε σε μια μείωση των εργατικών εισοδημάτων κατά 12% και σε μια αύξηση των κερδών κατά 30% (τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα).

Τέλος, είναι περιττό να μιλήσουμε, για τις... συνέπειες, που μπορεί να έχουν οι κύριοι της ολιγαρχίας, ως καταναλωτές ή τα κέρδη, που συσσωρεύουν με τα διάφορα "κόλπα" και "κομπίνες", "παίζοντας" με τις τιμές στο χρηματιστήριο, το συνάλλαγμα κλπ., κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ