Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "πρωινό" του Βοναπάρτη

Από ταινίες άλλο τίποτε απόψε. Για να δούμε ποια θα προλάβουμε... να πρωτοδούμε. Και ας ξεκινήσουμε με μια ταινία που σφράγισε την ιστορία της 7η Τέχνης. Φυσικά με το αριστούργημα του Αμπελ Γκανς "Ναπολέων" που θα παρουσιάζει επί 5 ώρες το SEVEN X, με τους Αλμπέρ Ντεντονέ και Αντονέν Αρτό. Πρόκειται για μια ταινία υποδειγματική, σχεδόν ποιητική θα λέγαμε, που γυρίστηκε στα 1927. Είναι ασπρόμαυρη, βωβή, και καλύπτει τα παιδικά χρόνια του Βοναπάρτη μέχρι την εποχή της εκστρατείας στη Β. Ιταλία.

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Εμπιστοσύνη" του Χαλ Χάρτλεϊ.

Ο,τι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς από τον αμερικανικό κινηματογράφο, ό,τι πιο ποιοτικό και πρωτότυπο το προσφέρει η "νέα γενιά", η άφθαρτη από συνταγές, η γενιά των σκηνοθετών που δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο κινηματογραφικό σύστημα, και, που έχει κάτι καινούριο να πει. Ανάμεσα στο "νέο αίμα" ανήκει και ο Χαλ Χάρτλεϊ που μας αφηγείται την εξής ιστορία: Δυο ιδιόρρυθμοι νέοι ερωτεύονται και περιφρουρούν την ατομικότητά τους. Αγωνίζονται ενάντια στον ατομικισμό, τον κομφορμισμό του περιβάλλοντός τους και συνεχίζουν να βασανίζονται από πολλά υπαρξιακά προβλήματα. Επίσης, μάταια όμως, επιχειρούν, να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Ομως, εκείνο που τους βασανίζει περισσότερο είναι το κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον. Ο σκηνοθέτης έχει κέφια, είναι αισιόδοξος και δίνει την απάντηση. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Με τους: Αντριεν Σέλι και Μάρτιν Ντόνοβαν.

Από την ΕΤ-1 στις 23.30 "Ολα τα πρωινά του κόσμου" του Αλεν Κορνό.

Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο, αλλά συγκλονιστικό και συναρπαστικό έργο που βασίζεται πάνω στην οδύνη της μουσικής, που σε παρασύρει σε άγνωστους, αινιγματικούς, αλλά και μαγευτικούς χώρους. Στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ένας πληθωρικός και ταλαντούχος μουσικός που παίζει βιόλα ντα γκάμπα, ο Μαρέν Μαρέν, κατορθώνει να γίνει μαθητής του μοναχικού, ιδιότροπου αλλά απόλυτα αφοσιωμένου στη μουσική, συνθέτη του Σεντ Κολόμπ. Ο Σεντ Κολόμπ τον δέχεται και με απαισιόδοξο βλέμμα παρακολουθεί τον έρωτα που ανθίζει ανάμεσα στο μαθητή του και στην κόρη του, αλλά με αισιοδοξία παρατηρεί το ταλέντο του μαθητή του. Οταν, όμως ο Μαρέν Μαρέν μάθει εκείνα που θέλει, θα προσαρμοστεί στις "κοινωνικές ανάγκες" για την ακρίβεια στις βασιλικές μουσικές ανάγκες και θα γίνει ο επίσημος μουσικός της αυλής. Μια εξαιρετική ανάπλαση του κόσμου της μουσικής Μπαρόκ και των πιο φημισμένων εκπροσώπων του. Με τον πληθωρικό Ζεράρ Ντεπαρτιέ και τον διακριτικό Ζαν Πιερ Μάριελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ