Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά τα τσιμέντα οι Ιταλοί ενδιαφέρονται και για την ενέργεια

Αφού έβαλαν στο χέρι την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (με την αγορά της "ΑΓΕΤ Ηρακλής" και των "Τσιμέντων Χαλκίδας"), τα αφεντικά της ΚΑΛ - ΝΑΤ (που ελέγχεται από τους Ιταλούς) δηλώνουν έτοιμα να βάλουν χέρι και σε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας

Ετοιμοι να βάλουν χέρι και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, είναι οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της "ΑΓΕΤ Ηρακλής" και των "Τσιμέντων Χαλκίδας". Ευνοούμενοι από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι εκλεκτοί της Εθνικής Τράπεζας και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες τους επέτρεψαν να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, σχεδιάζουν τώρα τη δραστηριοποίησή τους και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα τον αποκλειστικό τους έλεγχο είχε το ελληνικό δημόσιο. Ολα αυτά, τη στιγμή που παραμένει ασαφές το εάν η ΑΓΕΤ και τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" θα μεταπουληθούν στο ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου, παρά τις προσπάθειες των Ιταλών να διαψεύσουν τα σχετικά διεθνή δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Μάσιμο Τζιούντιτσι,στο περιθώριο της χτεσινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, ο Ομιλος που εποπτεύει την αγοράστρια εταιρία ΚΑΛ - ΝΑΤ της ΑΓΕΤ και των "Τσιμέντων Χαλκίδας", ο οποίος, μέσω της θυγατρικής του Εντισον, δραστηριοποιείται, ήδη, στην Ιταλία και στο χώρο της ενέργειας, σχεδιάζει την επέκτασή του και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για τη δραστηριοποίησή του στα δίκτυα πόλης του φυσικού αερίου μέσω της συμμετοχής του στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ίδρυση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), καθώς και τη δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά.Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα προγράμματα συμπαραγωγής, όσο και η συμμετοχή των ιδιωτών στις ΕΠΑ, την ιδιωτικοποίηση δηλαδή του φυσικού αερίου, αποτελούν εκ του ασφαλούς επενδύσεις των ιδιωτών, αφού, όχι μόνο επιδοτούνται, αλλά το ρίσκο όλο στη μεν πρώτη περίπτωση αναλαμβάνει η ΔΕΠΑ, στη δε δεύτερη η ΔΕΗ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, η εξαγορά των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών αποτελεί πραγματικό θησαυρό για τον ιταλικό Ομιλο. Οπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή Συνέλευση, τα έσοδα της ΑΓΕΤ το 1997 ξεπέρασαν τα 100 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Την ίδια χρονιά, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της ΑΓΕΤ "Ηρακλής", αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 17 δισ. δρχ. έναντι των 12 δισ. δρχ. του 1996. Τα έσοδα του Ομίλου κατά το 1997, ανήλθαν, επίσημα, σε 146,2 δισ. δρχ. και περιλαμβάνουν - για πρώτη φορά - και τα έσοδα της χρήσης της θυγατρικής "Τσιμέντα Χαλκίδας".

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 18,5 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη. Τέλος, ο Μάσιμο Τζιούντιτσι διέψευσε χτες, τα δημοσιεύματα που φέρουν τον ιταλικό Ομιλο να μεταπουλάει τις δραστηριότητές του στο τσιμέντο και, άρα, τις δυο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες στο ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ αντίθετο με το πέρασμά τους στο "καρτέλ" (1998-02-20 00:00:00.0)
Κέρδη για ποιον; (1997-12-13 00:00:00.0)
Εκαναν κυρίαρχο την "Καλτσεστρούτσι" (1996-06-22 00:00:00.0)
Οι Ιταλοί παζαρεύουν τον πλήρη έλεγχό της (1996-05-28 00:00:00.0)
Ο κλάδος έτοιμου σκυροδέματος (1996-05-19 00:00:00.0)
Υπό την κηδεμονία του καρτέλ της Ευρώπης (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ