Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κλάδος έτοιμου σκυροδέματος

Ο ετήσιος τζίρος των εταιριών, είναι γύρω στα 150 δισ. δραχμές

Αμεσα συνδεδεμένος με τον κλάδο του τσιμέντου είναι ο κλάδος του έτοιμου σκυροδέματος.Πρόκειται για εξίσου μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα κλάδο με αυτόν του τσιμέντου, ο οποίος ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του σκυροδέματος και οι οποίες ξεπερνάνε τις 400 (με αριθμό μονάδων σε όλη την Ελλάδα πάνω από 550), παρουσιάζουν από μικρές έως και μεγάλες ζημιές για τα έτη 1994 και 1995. Ο συνολικός τζίρος του κλάδου για το 1994, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία (σημ. δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα) υπολογίζεται στα 140 με 150 δισ. δρχ.

Για το 1995 που η παραγωγή - διάθεση έτοιμου σκυροδέματος παρουσίασε μια μείωση της τάξης του 4 - 5%, ο συνολικός τζίρος των εταιριών έπεσε ανάλογα. Για το 1993 που υπάρχουν και επίσημα στοιχεία, η συνολική παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 9.500.000 κυβικά, από τα οποία τα 3.800.000 κυβ. διατέθηκαν στον νομό Αττικής και τα 5.700.000 κυβικά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τις 400 περίπου εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι 33 βρίσκονται στην Αττική και καλύπτουν πάνω απ' το 40% της συνολικής ελληνικής παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος. Οι περισσότερες απ' αυτές είναι θυγατρικές των μεγάλων ελληνικών ή ξένων τσιμεντοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ετοίμου Σκυροδέματος (ΣΕΒΕΣ), οι 5 πρώτες εταιρίες του κλάδου, είναι οι:

  • ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ που ανήκει στον ΤΙΤΑΝΑ.
  • ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ των αδελφών Αλαφογιάννη (με δραστηριότητα μόνο στο νομό Αττικής.
  • ΕΤ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ θυγατρική της ΧΑΛΥΨ.
  • ΑΣΤΗΡ ΜΠΕΤΟΝ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.
  • ΛΑΤΟ ΑΕ, επίσης θυγατρική της ΑΓΕΤ.

Από εκεί και πέρα έπονται εταιρίες όπως η HELLAMAT, της γαλλικής εταιρείας τσιμέντου ΚΑΙΝΝ LAFARGE και η ΙΤΕΛΛ ΜΠΕΤΟΝ της ίδιας εταιρίας, με μεγάλη διαφορά όμως απ' τις πρώτες πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ