Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Τελειώνει" και τα οπωροκηπευτικά...

"Τελειώνει" και τα οπωροκηπευτικά η Ευρωπαϊκή Ενωση! Στο Συμβούλιο που γίνεται αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το νέο καθεστώς στα φρούτα, πλήττοντας με τον χειρότερο τρόπο την ντόπια παραγωγή φρούτων και λαχανικών και τους Ελληνες παραγωγούς τους.

Το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οπωροκηπευτικών είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας αύριο και μεθαύριο και, μετά από συζητήσεις που κράτησαν πλέον του ενός χρόνου, είναι πιθανότατο να υιοθετηθούν σ' αυτό οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, όπως προδιέγραψε η ιταλική προεδρία. Από την άλλη στο υπουργείο Γεωργίας αναζητείται... γραμμή πλεύσης στο πλαίσιο του παζαρέματος πάντα, αντί της απόρριψης των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν. Τα όποια "ψίχουλα" πετύχει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα ο υπουργός Γεωργίας, σε καμιά περίπτωση δε θα εμποδίσουν από το ξερίζωμα τις δυναμικές καλλιέργειες φρούτων στη χώρα μας και, βεβαίως, δε θα σταματήσουν το ξεκλήρισμα των παραγωγών.

Κι αυτό γιατί οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, για την αναθεώρηση της ΚΟΑ στον τομέα των νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, προβλέπουν τη δραστική μείωση της κοινοτικής στήριξης και η ευθύνη για τη διάθεση της παραγωγής και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μετατίθεται από την ΕΕ στους ίδιους τους αγρότες, για πρώτη φορά! Επιβάλλεται καθεστώς συγχρηματοδότησης του τομέα και οι δαπάνες για τις αποσύρσεις δε θα καταβάλλονται πλέον εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, αλλά ένα μέρος τους (5 με 10%) θα καλύπτεται από το κράτος - μέλος και το 50% από τους ίδιους τους αγρότες (ομάδες παραγωγών). Ετσι, μετά την απώλεια των αγορών στην ΕΕ και την "ενίσχυση" των αποσύρσεων, στην οποία οδήγησε η κοινοτική πολιτική για να αποφύγει τις αντιδράσεις των αγροτών, λόγω αδυναμίας διάθεσης του προϊόντος, η ΕΕ έρχεται τώρα να καταργήσει ουσιαστικά και το μηχανισμό απόσυρσης, να μειώσει απελπιστικά τις τιμές απόσυρσης και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις ποσότητες που μπορούν να αποσυρθούν (το 10% της παραγωγής μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου). Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται καμία αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών και κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγής δεν πρόκειται να στηριχτεί. Το χειρότερο, προβλέπεται μείωση της ενίσχυσης για χυμοποίηση των φρούτων, ιδίως των εσπεριδοειδών. Θα επιβάλλεται πρόστιμο αν, τυχόν, ξεπεραστεί το πλαφόν.

Η ΕΕ υποχρεώνει τους παραγωγούς φρούτων να εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών, προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους και για να έχουν κάποια στήριξη στα εισοδήματά τους. Ετσι οι προτάσεις της Κομισιόν δένουν χειροπόδαρα τους καλλιεργητές, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, θα είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν, ανάλογα με τις καλλιέργειες που έχουν, σε περισσότερες από μια ομάδες παραγωγών. Το ίδιο ισχύει και με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, οι προδιαγραφές λειτουργίας των οποίων, στην ουσία, είναι προς όφελος των εμπόρων - μεταποιητών.

Κ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδοτεί την καταστροφή αγροτικών προϊόντων (2014-08-19 00:00:00.0)
Χειρότερες προτάσεις για το κρασί! (2007-11-23 00:00:00.0)
Παρηγοριά με... χρονοδιάγραμμα! (2007-07-01 00:00:00.0)
Ενός κακού μύρια έπονται... (2007-04-15 00:00:00.0)
Κάθε πέρυσι και καλύτερα... (1998-10-25 00:00:00.0)
Αμόκ κατά των μεσογειακών προϊόντων (1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ