Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εντείνονται οι αντιδράσεις

Η λύση στο οξύτατο αυτό πρόβλημα της Αττικής, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται να βαλτώνει και πάλι

Με τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ κλεισμένη στο ύψος του Αυλώνα, από τις 5 σήμερα το απόγευμα μέχρι τις 12 τη νύχτα. Με μια ομάδα δημάρχων και κοινοταρχών της Ανατολικής Αττικής να ψάχνουν μαζί με τον νομάρχη τρόπο να συστήσουν δικό τους σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων και την κυβέρνηση, τέλος, να ερευνά λύσεις, ώστε να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο,η αντιμετώπιση στο οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται να βαλτώνει και πάλι.

Θεωρητικά το Σάββατο, 25 του Μάη, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, θα ανακοινώσει τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών για τις χωροθετήσεις των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, που σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό θα πρέπει να γίνουν στα Μεσόγεια και τη Βόρεια Αττική (η τρίτη είναι ήδη γνωστό πως θα βρίσκεται στα Ανω Λιόσια). Αμέσως μετά θα πρέπει σε διάστημα ενός μήνα να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις από τα νομαρχιακά συμβούλια και το αμέσως επόμενο 10ήμερο να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια ειδικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Στην πράξη όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κι άλλη παράταση. Συγκεκριμένα: Οι κάτοικοι του Αυλώνα, των Οινοφύτων, της Μαλακάσας, της Συκαμίνου, της Σκάλας Ωρωπού, του Αγίου Θωμά και του Κλειδίου, εκτός από το σημερινό αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, προγραμματίζουν και νέα κινητοποίηση για την επόμενη Κυριακή με κλείσιμο, τότε, της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας και σταθερό αίτημα να μην εγκατασταθεί ΟΕΔΑ στη θέση "Πηγάδι Παπά").

Στα Μεσόγεια, επίσης, μια ομάδα 12 δημάρχων και κοινοταρχών, υπό την υψηλή εποπτεία του ίδιου του νομάρχη, όχι μόνο απορρίπτει τον κεντρικό σχεδιασμό, αλλά εμφανίζεται να οδηγεί τα πράγματα σε συνολική ρήξη μέσα από τη σύσταση ξεχωριστού συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η επίσημη εξαγγελία για τη σύσταση του νέου συνδέσμου έγινε την Παρασκευή στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε η νομαρχία. Λάδι στη φωτιά εμφανίστηκε να ρίχνει ο ίδιος ο νομάρχης, αμφισβητώντας την επιστημονική εγκυρότητα του σχεδιασμού και των μελετητών που τον κατάρτισαν. Το ενδιαφέρον στην πρόταση που εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος στην περιοχή είναι ότι από αυτήν προβλέπεται για το σύνολο της ευρύτερης περιφέρειας Αττικής, αντί των 6 σταθμών μεταφόρτωσης και των 3 ΟΕΔΑ του κεντρικού σχεδιασμού, η ύπαρξη 9 σταθμών μεταφόρτωσης και 11 σκέτων χωματερών! Πάντως, σύμφωνα και με αυτόν το σχεδιασμό η κεντρική χωματερή προβλέπεται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας. Οπως και να 'χει, η όλη εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού, για τον οποίο αισιόδοξη εμφανίζεται να είναι μόνο η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ