Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 ΧΡΟΝΙΑ

Συνοπτικά βιογραφικά στοιχεία

Ο Γρ. Λαμπράκης γεννήθηκε στην Κερασίτσα της Αρκαδίας στις 3.4.1913. Ο πατέρας του Γεώργιος Λαμπράκης απέκτησε δεκατέσσερα παιδιά απ' τους δυο γάμους του.

  • Αριστεύει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και γράφτηκε στην "Εμπορική και Λογιστική Σχολή Παναγιωτοπούλου στον Πειραιά", την οποία και τελείωσε (1932).
  • Και στην Ιατρική αριστεύει. "Τυγχάνων υιός πολυτέκνου πατρός και συμπληρώνων διά των αρίστων βαθμών μου το οριζόμενον όριον κατόρθωσα να εγγραφώ δωρεάν επί τρία έτη", γράφει στο ημερολόγιό του. Το Μάη του 1939 πήρε το πτυχίο με βαθμό "Λίαν Καλώς" και την ίδια χρονιά διορίζεται στο νοσοκομείο "Ελενας" ως άμισθος και μετά το 1941 ως εσωτερικός βοηθός.
  • Το 1940 παρουσιάζεται και υπηρετεί στη Σχολή Εφέδρων αξιωματικών Σύρου.
  • Στις αρχές του 1943 εντάσσεται στο ΕΑΜ. Η πιο σημαντική προσφορά του στην Κατοχή ήταν η ίδρυση της "Ενωσης Ελλήνων Αθλητών", που ασχολήθηκε με τη συνέχιση της αθλητικής κίνησης και την περίθαλψη αθλητών και μη, για να μην πεθάνουν απ' την πείνα. Η κλινική "Λευκός Σταυρός" - που είχε ο αδερφός του Θεόδωρος με τον Σβολόπουλο στον Πειραιά - διατέθηκε εξ ολοκλήρου στις επιτροπές συσσιτίων για την επιβίωση του ελληνικού λαού απ' τη γενοκτονία που επέβαλαν οι Γερμανοί.
  • Τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια έγινε μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και αργότερα ίδρυσε το Ταμείο Υγείας και Περίθαλψης Αθλητών.
  • Τον Αύγουστο του 1949 ανοίγει στην Αθήνα (Πατησίων 50) την κλινική του. Κάθε Τετάρτη δέχεται ασθενείς χωρίς αμοιβή και μια φορά το μήνα κατεβαίνει στην Τρίπολη και εξετάζει εντελώς δωρεάν τους συμπατριώτες του στην κλινική του θείου του Κ. Τσουκόπουλου.
  • Στις 30.3.1949 υπέβαλε τη διατριβή του για την υφηγεσία. Στις 16.5.1950 εκλέγεται υφηγητής και στις 18.7.1950 δημοσιεύτηκε το Διάταγμα για το διορισμό του. Στην πρώτη σελίδα της διατριβής του γράφει: "Αφιερούται εις τον αγαπητόν μου αδελφόν Θεόδωρον ιατρόν χειρουργόν, μετ' απείρου ευγνωμοσύνης". Ο αδερφός του είχε αναλάβει τα έξοδα των σπουδών, έστω κι αν "πέθαινε στην ψάθα".
  • Στις εκλογές του 1961 εκλέχτηκε βουλευτής συνεργαζόμενος στον εκλογικό συνδυασμό του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Στις 7.2.1961 κατέθεσε την πρώτη του ερώτηση στη Βουλή με θέμα την ενίσχυση των αγροτικών γιατρών.
Πολυσύνθετος αθλητής

Η ζωή του Γρ. Λαμπράκη μοιράζεται ανάμεσα στο στίβο, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και την κλινική του αδερφού του.

  • Το 1934 γράφεται στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και το 1935 αναδείχνεται σε Πανελληνιονίκη στο τριπλούν με 13,62 μ. Αγωνιζόταν στα 100 και 200 μέτρα, στο μήκος, στο τριπλούν και έπαιρνε μέρος σε σκυταλοδρομίες.
  • Μέλος της Ελληνικής ομάδας στίβου σε έξι Βαλκανιάδες. Κέρδισε δώδεκα πρώτες βαλκανικές νίκες.
  • Η επίδοση 7,37 στο μήκος που πέτυχε το 1938, καταρρίφτηκε το 1959 απ' τον Δήμο Μαγκλάρα. "Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι μη βλέποντας τον νέο αθλητή που θα 'ρχόταν να ανεβεί εκεί από όπου εγώ είχα κατεβεί, εδώ και τόσον καιρό", είπε ο Γρ. Λαμπράκης στον Δ. Μαγκλάρα όταν τον επισκέφτηκε στην κλινική του. Και τον βράβευσε με ένα κύπελλο που είχε αθλοθετήσει ειδικά για το διάδοχό του.
  • Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 και κατέλαβε την 11 θέση στο μήκος. Στο ημερολόγιό του αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τη μέχρι λιποθυμίας πείνα των Ελλήνων αθλητών μέσα στο τρένο απ' τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο. "Εστελνε, έγραψε, η Ελλάς τα παιδιά της εις Ολυμπιακούς αγώνας με κονδύλιον χρηματικόν 2.400.000 διαχειριζόμενον από Συνοδούς μη έχοντας καν ιδέαν και επίγνωσιν των στοιχειωδών αναγκών των αθλητών".
  • Στους Παγκόσμιους Φοιτητικούς αγώνες του 1937 στο Παρίσι ήρθε τέταρτος στο μήκος και πήρε μέρος και στους Πανευρωπαϊκούς του 1938.
  • Ο Γρ. Λαμπράκης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς στις 22.5.1963 μετά από μια μεγαλειώδη φιλειρηνική συγκέντρωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ