Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θιασώτης της αντικοινωνικής πολιτικής

Με τη φράση "η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε επιδοματική πολιτική" που αποτελεί συμπύκνωση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Ο Κ. Σημίτης, στην ομιλία του, αφού ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις και τη δημιουργία της ΟΝΕ, είπε ότι "το κοινωνικό κράτος δεν είναι για μας ένα σύστημα επιδομάτων που χορηγούνται χωρίς κριτήρια για τις πραγματικές ανάγκες των επιδοτούμενων, χωρίς καμία αξιολόγηση για το αποτέλεσμα που έχουν".

Βέβαια, κατά τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση ενισχύει την κοινωνική πρόνοια και μάλιστα όπως ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία το κράτος πρόνοιας όχι μόνο δε συρρικνώνεται αλλά ενισχύεται". Για να στηρίξει δε τον παραπάνω ισχυρισμό, παρέθεσε μία σειρά από νούμερα. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό των συνολικών πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 23,3% το 1993 στο 26,3 το 1997.

Προσβάλλοντας κάθε έννοια κοινής λογικής, ισχυρίστηκε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 1994 - 97 "το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών αυξάνεται κατά μέσο όρο 3%, ενώ η μέση πραγματική σύνταξη Δημοσίου, ΙΚΑ και λοιπόν Ταμείων αυξάνεται 7,2% συνολικά, του δε ΟΓΑ κατά 31,5%"!

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος και επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και φτωχότερη, είπε ότι η αλήθεια είναι πως "η διαχρονική αύξηση του εισοδήματος βελτίωσε το μέσο βιοτικό επίπεδο ακόμη και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, ότι στην Ελλάδα παρατηρείται βελτίωση, αντίθετα με τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ζωής συνεχώς καλυτερεύουν".

Κατά τον πρωθυπουργό η ανεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε οριακά κατά 0,6%, ενώ η κυβέρνησή του "μέσω της ανάπτυξης" δημιούργησε μεταξύ 1993 και 1997 134.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι μόλις 1.100 θέσεων το 1990 - 93. Υπερασπιζόμενος το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που καταργεί ακόμα και το οκτάωρο, είπε ότι "δημιουργείται ένα πρότυπο εργασίας που θα ευνοήσει την αύξηση της απασχόλησης και θα διευκολύνει την ένταξη των νέων στην παραγωγή" και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούνη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ