Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
Αλυτα και χρόνια προβλήματα

Αντιμέτωποι με πολλά και χρόνια προβλήματα, που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, βρίσκονται οι 700 κάτοικοι της Κοινότητας Ζαγοράς Πηλίου.

Τα προβλήματα αυτά τέθηκαν στη Βουλή από το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και Γεωργίας, από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή και Αχιλλέα Κανταρτζή.

Συγκεκριμένα, το έργο της παράκαμψης της Ζαγοράς - "κύκλωμα Πηλίου, παράκαμψη Ζαγοράς" - που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και η πίστωσή του είναι 800 εκατομμύρια δραχμές, ακόμη δεν είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, αφού εκκρεμεί η περιβαλλοντική μελέτη. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει ενάμιση χρόνο πριν λήξει το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εκτός από αυτό, δεν εντάχθηκε στο ίδιο έργο η συνέχεια και ολοκλήρωση του παρακαμπτήριου δρόμου από Αθωνα προς Σφαγεία και η ένωσή του με τις εγκαταστάσεις των ψυγείων. Πρόκειται για μόλις οχτώ χιλιόμετρα δρόμο.

Επίσης, δεν ολοκληρώθηκε το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, χρειάζεται αντικατάσταση μέρους του αγωγού, δεν έχει γίνει η μέτρηση, καλλιέργεια και ασφάλιση των πηγών. Δεν αντικαταστάθηκε το παλιό και μισοκατεστραμμένο δίκτυο άρδευσης με κλειστούς αγωγούς (είναι τσιμεντένιοι και παρουσιάζουν πολλά προβλήματα), ενώ δεν έγιναν και οι δρόμοι του παραλιακού "μετώπου" του Ανατολικού Πηλίου: Πουρί - Ιλιτσα - Μακρυχάρη - Χορευτό και Ιλιτσα - Αγ. Σαράντα. Πρόκειται για έργο που στην Ερώτηση χαρακτηρίζεται σαν απαραίτητο για την ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Η περιοχή έχει έλλειψη και σε αγροτικούς δρόμους, ενώ οι υπάρχοντες είναι κατεστραμμένοι, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς, να υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων, αλλά και το περιβάλλον.

Οι κάτοικοι επίσης ζητούν για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης, αντί της επιδότησης των επιτοκίων σε δάνεια κατασκευής, να δίνεται επιδότηση για την πρώτη κατοικία στη διαφορά του επιπλέον κόστους που επιβάλλει ο ΓΟΚ στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Τέλος, οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους παραπάνω υπουργούς τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ