Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
"Εχουμε να σου δώσουμε την καρδιά μας"

Η δημοτική αρχή και ο εργατόκοσμος της πόλης τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο φέτος είναι αφιερωμένο και το τοπικό μαθητικό φεστιβάλ

"Εμείς δεν έχουμε χρυσά κλειδιά. Εμείς έχουμε να σου δώσουμε την καρδιά όλων μας". Μ' αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,ανακήρυξε χτες, ημέρα έναρξης του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ ερασιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, τον Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη της πόλης. Η ανακήρυξη, που αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, έγινε στο Αμφιθέατρο των σχολείων του Ταύρου, όπου κηρύχτηκε και η έναρξη του Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ο Π. Βακαλόπουλος, έχει σκοπό να τιμήσει την προσφορά του Μ. Θεοδωράκη, σε μία πολυτάραχη εποχή, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, συνδυάζοντας τη μουσική με το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ. Θεοδωράκης είναι ο δεύτερος μόλις άνθρωπος που ο Δήμος ανακηρύσσει σε επίτιμο δημότη, μετά το Γιάννη Ρίτσο.

Απ' την πλευρά του ο Μ. Θεοδωράκης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την τιμή, και τόνισε: "Στο πρόσωπό μου τιμάται κυρίως το ελληνικό τραγούδι. Το τραγούδι είναι όπως το καθημερινό μας ψωμί. Ξεκινάει από την καρδιά. Σταθήκαμε Ρωμιοί για τέσσερις αιώνες χάρι στο δημοτικό τραγούδι". Αναφερόμενος στο έργο του σημείωσε: "Σε μια στιγμή ωριμότητας αποφάσισα να σμίξω τις μελωδίες που είχα, με την υψηλή ελληνική ποίηση. Αυτό φαινόταν ακατόρθωτο, γιατί άλλο να γράφεις ένα τραγούδι για σαλόνια και άλλο να γίνεται αποδεκτό από το λαό. Σ' αυτή την προσπάθειά μου νικητής ήταν ο λαός. Ηταν μια πράξη ευγνωμοσύνης στο λαό που με γαλούχησε. Μια πράξη που είχε και πολιτικό χαρακτήρα καθώς οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να ανεβάσει το λαό, είναι πολιτική".

Τέλος, ο Μ. Θεοδωράκης, σημείωσε πως ο πολιτισμός είναι το καλύτερο όπλο των λαών. Οι ελεύθεροι μόνο λαοί μπορούν να εκτιμήσουν την υψηλή τέχνη. Και ο ελληνικός λαός, παρά τις δ,υσκολίες που αντιμετώπισε, ήταν ελεύθερος.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά του Μ. Θεοδωράκη, απηύθυνε, εκ μέρους και του κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Ταύρου,Στάθης Κονιδάρης,ο οποίος τόνισε. "Δεν ξεχνάμε ότι μας έδωσες μια νέα πνοή. Δεν ξεχνάμε ότι έκανες τραγούδι τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Οτι φυλακίστηκες από τους Γερμανούς και τη χούντα και μαζί σου φυλακίστηκε και η μουσική σου. Δεν ξεχνάμε και σ' ευχαριστούμε για ό,τι πρόσφερες στον ελληνικό πολιτισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφοδέλτιο νίκης για το Δήμο Ταύρου (2002-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-09-03 00:00:00.0)
Βακαλόπουλος για άλλα τέσσερα χρόνια! (1998-09-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-06-05 00:00:00.0)
Πέντε δημιουργικές θητείες (1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ