Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον αέρα τα αιτήματα των ΕΒΕ

Με γενικολογίες και αόριστα "θα" - που κυρίως αφορούν την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων - απάντησε στη ΓΣΕΒΕΕ η υπουργός Ανάπτυξης

Με ανέξοδες "υποσχέσεις" σε επιμέρους ζητήματα που, όμως, δεν αποτελούν ούτε στο ελάχιστο πρόθεση αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους έφυγε από την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, προχτές αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία υπέβαλε και σχετικό υπόμνημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για ρύθμιση με τροπολογία που "θα" κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι για τη συμμετοχή των κλαδικών ομοσπονδιών στη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και - για ακόμα μια φορά μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια - για τη θέσπιση συνδικαλιστικού πόρου. Ωστόσο, σε ζητήματα καίρια για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να αντισταθούν στη λαίλαπα του "ελεύθερου" ανταγωνισμού και στην επίθεση και ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, ντόπιων και πολυεθνικών, για την επαγγελματική στέγη, για τη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ που έχει δρομολογηθεί η υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και δε σηκώνει κουβέντα. Οσο για το ΠΔ 84/84 η Β. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις τελευταίες κινήσεις για"αναθεώρησή" του, όπως βαφτίζει η κυβέρνηση τη δρομολογούμενη στην πραγματικότητα κατάργηση του Διατάγματος.

Μεταξύ των σημείων του υπομνήματος είναι και τα εξής:

  • Για τις κλαδικές ομοσπονδίες η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτήν με δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες.
  • Τη θέσπιση του συνδικαλιστικού πόρου για τον οποίο τα τελευταία χρόνια δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
  • Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, που στο υπόμνημα αναφέρεται ως "αθέμιτος", σημειώνεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που έχει "υποσχεθεί" η κυβέρνηση για την απαγόρευση πρακτικών που θίγουν τις μικρές επιχειρήσεις. Ζητά, επίσης, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης των πολυκαταστημάτων έτσι που να μπαίνουν πραγματικοί φραγμοί και να προστατεύονται οι τοπικές οικονομίες, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές.
  • Για την επαγγελματική στέγη στο υπόμνημα τονίζεται ότι μετά την "απελευθέρωση" πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν θύματα της ασυδοσίας των ιδιοκτητών και είτε αναγκάστηκαν να ενδώσουν σε εκβιασμούς είτε να χάσουν την επαγγελματική τους στέγη. Ζητείται η θέσπιση ελάχιστης αποζημίωσης στα 36 μισθώματα, κατοχύρωση της 12ετούς μίσθωσης και περιορισμός του δικαιώματος έξωσης στους 6 μήνες μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου, καθώς και προώθηση της δημιουργίας ΒΙΟ.ΠΑ. Επίσης, τονίζεται ότι η θέσπιση κατώτατου ορίου μισθώματος των ακίνητων των ΝΠΔΔ στο 10% των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει στα ύψη όλες τις μισθώσεις.
  • Για τα κοινοτικά προγράμματα σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα πάνω από το 90% των μικρών επιχειρήσεων αποκλείονται, εξαιτίας των όρων που είναι απαγορευτικοί για τη συμμετοχή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ