Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα κατά του ξεπουλήματος

Σοβαρές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν οι εργαζόμενοι της Ιονικής, αναφέροντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η παράδοση της τράπεζας στην Πίστεως. Κίνδυνος για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας απ' την ιδιωτικοποίησή της

Με υψηλό φρόνιμα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της Ιονικής τον καθολικό απεργιακό τους αγώνα με αίτημα την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης να ξεπουλήσει την αρχαιότερη ελληνική τράπεζα σε ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που εκτός των άλλων, ισοδυναμεί με χιλιάδες απολύσεις προσωπικού και συρρίκνωση της τράπεζας. Η μόνη συμφέρουσα λύση είναι η δημιουργία ισχυρού τραπεζικού ομίλου, που θα προέλθει από τη συγχώνευση των ομίλων της Ιονικής και της Εμπορικής και θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του συλλόγου των εργαζομένων της Ιονικής στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου έγιναν μια σειρά από σοβαρές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες:

  • Η κυβέρνηση παραδίδει την Ιονική στην ιδιωτική τράπεζα Πίστεως.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία της τράπεζας κινδυνεύουν με λουκέτο.
  • Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από το ΚΚΕ η παράδοση του πορίσματος της εταιρίας Monitor για το μέλλον της Ιονικής, η κυβέρνηση αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

Οπως επισημάνθηκε τα ποσοστά των απεργών - εργαζομένων κινούνται πάντα σε υψηλά επίπεδα και πάντως μεγαλύτερα του 80%, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί πορεία των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου διεξάγονται οι εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Ιονικής βρίσκονται σε επαφή με τους άλλους εργαζόμενους των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ προκειμένου να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο πάλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε επίσης το κλίμα απειλών και εκβιασμών στο οποίο έχει επιδοθεί κυβέρνηση και διοίκηση της Ιονικής (ο πρόεδρος της τράπεζας Χ. Σταματόπουλος απείλησε μέχρι και με επέμβαση των ΜΑΤ), καθώς και τη συκοφαντική δυσφήμιση στην οποία έχει επιδοθεί σημαντική μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επιχειρούν να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των απεργών με το επιχείρημα ότι... η απεργία εμποδίζει τις συναλλαγές και απαξιώνει την τράπεζα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιβεβαίωσαν τις χτεσινές αποκαλύψεις του "Ρ" σύμφωνα με τις οποίες τις μέρες που παίρνονταν οι οριστικές αποφάσεις για την πώληση της Ιονικής, η Εμπορική Τράπεζα πούλησε μεγάλα πακέτα μετοχών με αποτέλεσμα η συμμετοχή της στην Ιονική να περιοριστεί από το 62 περίπου στο 58%.

Δικαιώθηκε το "όχι"στον κοινωνικό διάλογο

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων της Ιονικής, ανέφερε στην ομιλία του ότι υπό τις σημερινές συνθήκες "δικαιώθηκαν οι φωνές που από την αρχή έλεγαν ότι δεν πρέπει να πάμε σε διάλογο που δεν έγινε ποτέ". Η επισήμανση αφορούσε τον "κοινωνικό διάλογο" εφ' όλης της ύλης που "έστησε" η κυβέρνηση και προσήλθαν μετά βαϊων και κλάδων η πλειοψηφία - πλην ΕΣΑΚ - της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και η ΟΤΟΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Σημίτη ετοιμάζεται να παραδώσει την Ιονική στον όμιλο της Τράπεζας Πίστεως (Κωστόπουλος), κάνοντας μάλιστα λόγο για εκπλήρωση προεκλογικών υποσχέσεων. Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι μόνο η λύση της ιδιωτικοποίησης διασφαλίζει τις 4.500 θέσεις εργασίας, ανέφεραν ότι αν την τράπεζα την αγοράσει ο Κωστόπουλος, όχι μόνο δε διασφαλίζονται θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα οι απολύσεις εργαζομένων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Και αυτό επειδή οι δύο τράπεζες έχουν συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά δίκτυα υποκαταστημάτων, ενώ χαρακτήρισαν εμπαιγμό τις κυβερνητικές θέσεις ότι στο σύμφωνο πώλησης θα υπάρχει ρήτρα που θα δεσμεύει τον υποψήφιο αγοραστή για διατήρηση των θέσεων εργασίας για δύο χρόνια. Οπως κατάγγειλαν, τόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενσωμάτωση της Ιονικής στην Πίστεως, ενώ στη συνέχεια λύνονται τα χέρια των νέων ιδιοκτητών για μαζικές απολύσεις.

Λουκέτο στα ασφαλιστικά ταμεία

Με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, όχι μόνο εκποιείται ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά - όπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη - "ένα από τα πλέον εύρωστα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο και οι συνταξιούχοι του να αναζητήσουν τις συντάξεις και τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ΙΚΑ" δεδομένου ότι "τα υψηλά ποσοστά εργοδοτικών εισφορών που καταβάλλει η Ιονική στο Ταμείο δεν υπάρχει περίπτωση να τα αποδεχτεί οποιοσδήποτε ιδιώτης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ