Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σα να ήταν τάγματα εφόδου!

Χαράματα της Κυριακής πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ... εξουδετέρωσαν έξι απεργούς της περιφρούρησης του Μηχανογραφικού Κέντρου και, με εντολή της κυβέρνησης, μετέτρεψαν το χώρο σε πεδίο μάχης. Στο πλευρό των απεργών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έδωσαν ολοήμερη μάχη με τις δυνάμεις καταστολής

Κυριακή χαράματα, στις 6.20, σα να ήταν τάγματα εφόδου, πέντε πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ - με μια εντεταλμένη κατευθείαν από την κυβέρνηση επίθεση στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής στον Πειραιά - "εξουδετέρωσαν" τους έξι απεργούς της περιφρούρησης, συνέλαβαν τους δύο και κατέλαβαν το χώρο, όπου παραμένουν ακόμα! Είχαν και βιντεοκάμερα για να βιντεοσκοπήσουν το... κατόρθωμα, αφού έπιασαν στο "ύπνο" και τα κανάλια!

Οι ΜΑΤατζήδες επιτίθενται πρώτα στους 4 απεργούς που βρίσκονταν στην πύλη. Σαν Ράμπο ορμούν μέσα στο κτίριο και συλλαμβάνουν δυο ακόμα απεργούς, που βρίσκονταν στην τουαλέτα! Στο κτίριο μετά από λίγο μπαίνουν εκπρόσωποι της διοίκησης της Τράπεζας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής!

Σε λίγο αρχίζουν να καταφτάνουν στο χώρο απεργοί της Ιονικής, μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι του Πειραιά, συνδικαλιστές απ' τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, το ΕΚΠ και το ΕΚΑ. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο οποίος παρεμβαίνει αμέσως στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και οι συλληφθέντες απελευθερώνονται.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "Εξω τα ΜΑΤ απ' την Ιονική", οι συγκεντρωμένοι απαιτούν την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής, οι αστυνομικοί τούς χτυπάνε και ξεσπούν συμπλοκές.

Λίγο μετά τις 10 καταφτάνει στο χώρο η πορεία των αντιπροσώπων στο συνέδριο του ΕΚΑ. Νέο κύμα συνθημάτων ξεσπά: "Κάτω τα χέρια απ' την Ιονική" και "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι". Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν και ξεσπούν νέες συμπλοκές.

Ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, απευθύνεται στους διαδηλωτές και καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ, ενώ καλεί τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, το ΕΚΑ, το ΕΚΠ να συνεδριάσουν τώρα και να πάρουν απόφαση για απεργίες. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντάται με τη διοίκηση της Ιονικής, που βρισκόταν μέσα στο κτίριο, και ζητά την αποχώρηση των ΜΑΤ. Η απάντηση δόθηκε μετά από ώρες και ήταν αρνητική.

Κάτω απ' την πίεση των διαδηλωτών, συνεδριάζουν επιτόπου ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, ΕΚΑ, ΕΚΠ και αποφασίζουν 24ωρη απεργία στις τράπεζες για χτες, τετράωρη παναθηναϊκή στάση και συγκέντρωση έξω απ' τα δικαστήρια, καθώς και 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και συγκέντρωση χτες το πρωί στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ο Λ. Αυδής,υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, η Ε. Παπαδοπούλου,υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου, ο Δ. Τσοβόλας,πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο Λ. Βερυβάκης,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άλλοι.

Γύρω στις 7 το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συναυλία μπροστά στο Μηχανογραφικό Κέντρο. Στο χώρο παρέμειναν όλη τη νύχτα ομάδες περιφρούρησης από απεργούς και εργαζόμενους του Πειραιά.

Κατακραυγή και καταδίκη

Ανακοινώσεις καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, με τις οποίες καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τα ΜΑΤ από την Ιονική εξέδωσαν: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου,τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης,το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,η ΕΣΑΚ Τραπεζών,η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,η ΟΛΜΕ,καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας.

  • Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, τασσόμενος κατά "της βίαιης αντιμετώπισης όσων αντιστέκονται".
  • Ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση "επιλέγει τον ολισθηρό δρόμο της αυταρχικής επιβολής αντί του υπεύθυνου διαλόγου", ενώ Επίκαιρη Ερώτηση για τον πρωθυπουργό κατέθεσε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ