Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Μαχητικός επίλογος

Με την έμπρακτη καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Αρχίζουν την Πέμπτη ο αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης. Π. Σοφός: Η ενίσχυση της ΔΑΣ, προϋπόθεση για αγωνιστική πορεία στο ΕΚΑ. Και δεύτερο ψηφοδέλτιο στο χώρο της ΠΑΣΚΕ

Αγωνιστικά, στο χώρο του Μηχανογραφικού Κέντρου της Ιονικής, όπου ξέσπασε ο κυβερνητικός αυταρχισμός την Κυριακή το πρωί, γράφτηκε ο επίλογος του 23ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Ενα συνέδριο που ξεκίνησε με την έντονη αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας και ολοκληρώθηκε με την έμπρακτη καταδίκη του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης του ΕΚΑ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ θα διεξαχθούν στο ΕΚΑ από την Πέμπτη 28 του Μάη έως το Σάββατο 30 του Μάη.

Σαν "βόμβα" έσκασε το πρωί της Κυριακής στο συνέδριο η είδηση ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής στον Πειραιά. Τη διακοπή του συνεδρίου και τη μετάβαση στο χώρο των επεισοδίων πρότεινε ο γγ του ΕΚΑ, Π. Σοφός.Παρά τις προσπάθειες στελεχών της ΠΑΣΚΕ για το αντίθετο, οι σύνεδροι ομόφωνα ψήφισαν την πρόταση και με μια μαχητική πορεία βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών της Ιονικής.

Τα ψηφίσματα που είχαν κατατεθεί στο συνέδριο παραπέμφθηκαν στη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η ΔΑΣ, επισημαίνεται ότι απέναντι σ' αυτή την πολιτική επιβάλλεται η συγκρότηση ενός πανεργατικού - πανελλαδικού μετώπου πάλης και το ΕΚΑ να επιστρέψει στη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Να απαιτήσει σταμάτημα του "κοινωνικού διαλόγου". Να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων και να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης. Να καταδικάσει τις διετείς συμβάσεις λιτότητας της ΓΣΕΕ και να στηρίξει την πάλη των σωματείων για ουσιαστικές αυξήσεις. Να κινηθεί στην κατεύθυνση συγκρότησης μετώπου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να αγωνιστεί για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Να οργανώσει την πάλη για την περιφρούρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Να παλέψει ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, για ίση μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων και να πάρει μέτρα για την οργάνωσή τους στα συνδικάτα. Να πρωτοστατήσει στην πάλη για νομοθετική κατοχύρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου πλήρους απασχόλησης με βελτίωση αποδοχών κτλ.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών οι ΕΣΑΚίτες αντιπρόσωποι έδωσαν μάχη για να 'ρθουν στο επίκεντρο των εργασιών τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, οι υπόλοιπες παρατάξεις εξάντλησαν τις δραστηριότητές τους στους διαδρόμους και κυρίως η ΠΑΣΚΕ που αντιμετωπίζει ρήγμα στις γραμμές της, με αποτέλεσμα τμήμα της ΠΑΣΚΕ να κατεβαίνει στις αρχαιρεσίες με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο,ενώ κυκλοφόρησε διακήρυξη με τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της ΠΑΣΚΕ το '75...

Ο Π. Σοφός,ενόψει της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την εκλογή των νέων οργάνων, δήλωσε: "Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έδωσαν τη μάχη για να έρθουν στο προσκήνιο τα προβλήματα και η αγωνιστική αντιμετώπισή τους, σε αντίθεση με την απολογητική στάση των άλλων παρατάξεων που ταυτίστηκαν με την κυβερνητική πολιτική. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", για εκλογικές σκοπιμότητες, προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν, παρά το ότι και στην πράξη και στο προηγούμενο απολογιστικό συνέδριο είχαν στηρίξει τον απολογισμό δράσης της ΠΑΣΚΕ. Πιστεύουμε ότι απαιτείται σήμερα το ΕΚΑ να ακολουθήσει αγωνιστική πορεία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση της ΔΑΣ, που είναι η μόνη παράταξη που αγωνίζεται και συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική. Καλούμε τους συνέδρους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ