Τρίτη 26 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητικό "κατηγορώ" στον αυταρχισμό

Θυελλώδης καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού με συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, όπου προσέφυγαν κυβέρνηση - Ιονική, για την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στην Τράπεζα. Μαζική συγκέντρωση και στον Πειραιά, στα πλαίσια παμπειραϊκής απεργίας. Απεργία έγινε χτες και σε όλες τις τράπεζες, καθώς και στάση εργασίας στην Αθήνα

Συγκέντρωση - καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού ενάντια στους απεργούς της Ιονικής Τράπεζας πραγματοποίησαν χτες τραπεζοϋπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι της Αθήνας. Η γεμάτη αγωνιστικό παλμό κινητοποίηση έγινε έξω από την αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,όπου εκδικάστηκε η προσφυγή της διοίκησης της Τράπεζας ενάντια στην απεργία ως παράνομης και καταχρηστικής!

Γύρω στις 12 το μεσημέρι εργαζόμενοι όχι μόνο της Ιονικής, αλλά και από άλλες τράπεζες - στα πλαίσια της 24ωρης παντραπεζικής απεργίας που αποφάσισε για χτες η ΟΤΟΕ μετά την επίθεση των ΜΑΤ - καθώς και από άλλους κλάδους στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της παλιάς Σχολής Ευελπίδων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους.

Η μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου, του οποίου η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί. "Παράνομη δεν είναι η απεργία, είναι τα ΜΑΤ και η τρομοκρατία", "Εξω τα ΜΑΤ από την Ιονική", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει",ήταν μερικά από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στη δίκη παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι στην Ιονική συνεχίζουν την απεργία τους με βάση και την απόφαση της ΟΤΟΕ για τριήμερη απεργία από χτες μέχρι και την Τετάρτη,ενώ σήμερα απεργούν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ,σύμφωνα με το απεργιακό πρόγραμμα της ΟΤΟΕ. Αύριο συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ. Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ για να αποφασίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Χτες, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου απέφυγε να κάνει δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας μόνο ότι "το λόγο έχει η δικαιοσύνη". Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ήταν το νομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή.

- Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο ισχυρισμός της διοίκησης της Τράπεζας ότι η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική "διαλύθηκε" κάτω από τα στοιχεία που κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και από την αδυναμία που είχαν να τον στοιχειοθετήσουν οι μάρτυρες κατηγορίας. Πρόεδρος του Πρωτοδικείου ήταν η κ. Αλειφεροπούλου.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές που κατέθεσαν, δε δημιουργείται από την απεργία πρόβλημα μισθοδοσίας των εργαζομένων οργανισμών και ΝΠΔΔ που έχουν συμβληθεί με την Τράπεζα, επειδή οι εργαζόμενοί τους μπορούν να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών.

Επίσης, ότι το Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής που βρίσκεται στον Πειραιά δεν είχε καταληφθεί, αλλά περιφρουρούνταν από ομάδα 5 ατόμων για λόγους ασφαλείας (σύμφωνα με το καταστατικό περί προσωπικού ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις). Με το συγκεκριμένο προσωπικό ήταν αδύνατον, για τεχνικούς λόγους, να λειτουργήσει το κεντρικό σύστημα, γιατί μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες. Παράλληλα, η απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων γνωστοποιήθηκε στη διοίκηση της Τράπεζας σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης ήταν και οι Λ. Αυδής,Δ. Τσοβόλας και ο Φ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη δίκη κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι "οι καταδικαστικές αποφάσεις και οι κατασταλτικές ενέργειες δε λύνουν κανένα πρόβλημα".

Αυτή η πολιτική πρέπει να τιμωρηθεί

Δυναμική απάντηση έδωσαν στην κυβέρνηση των ΜΑΤ και των ασφαλιστικών μέτρων οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ, στον ΟΣΕ, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους της Ιονικής Τράπεζας, που πραγματοποίησαν χτες στις 9.30 το πρωί μαζική συγκέντρωση έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής, στα πλαίσια της 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σ. Φιλιππόπουλος,μέλος του ΔΣ των εργαζομένων της Ιονικής, τόνισε ότι "μετά από αυτές τις εξελίξεις θα αρχίσουν τα μεγάλα προβλήματα της κυβέρνησης, αφού οι εργαζόμενοι αντέχουν και δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, αν δε νικήσουν".

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης επισήμανε: "Το 1995 τα ΜΑΤ έδιναν ρεσιτάλ χτυπώντας τους εργάτες της Ζώνης στο Πασαλιμάνι. Το ίδιο συνέβη και το 1997, όταν οι ναυτεργάτες έδιναν ένα μεγαλειώδη αγώνα. Τώρα χτυπάνε τους απεργούς της Ιονικής. Αυτή η κυβέρνηση, που θέλει να καταργήσει το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πρέπει να τιμωρηθεί. Πρέπει να τιμωρηθεί στους αγώνες, στις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Μαζί μ' αυτήν, πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αργεί να ξεπουλήσει τα πάντα. Απέναντι στις συμβιβασμένες ηγεσίες που έχουν "σαλαμοποιήσει" τον αγώνα, πρέπει να οικοδομήσουμε μέτωπο πάλης από τα κάτω".

Ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης τόνισε ότι "η επίθεση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Σήμερα έχουμε να παλέψουμε δυο εχθρούς, ο ένας η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και ο άλλος η υπονομευτική δράση των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα που δε συντονίζουν τη δράση των εργαζομένων. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στους ΗΣΑΠΓ. Γαβρίλης ανέφερε ότι η πόλη του Πειραιά πληρώνει το τίμημα αυτής της πολιτικής και ο Θ. Λεβέντης,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών,τόνισε ότι πρέπει η ΓΣΕΕ να συντονίσει και να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα. Ο γραμματέας της Ενωσης ΛιμενεργατώνΠ. Κυριακού σημείωσε ότι "όσοι θέλουν να ξεπουλήσουν τα λιμάνια, ας κατέβουν στο λιμάνι και θα δοκιμάσουν τη θάλασσα". Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας και ο γραμματέας της ΟΤΟΕ Α. Πουλαρίκας.Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής δήλωσαν οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,ο Βαγγέλης Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης,η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μ. Αλφιέρη,ο Π. Λαφαζάνης,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και πολλοί άλλοι.

  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Σαλπέας δήλωσε: "Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας, ενάντια σε μια πολιτική που δημιουργεί ανεργία, πείνα και υποβάθμιση. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι νικηφόρος".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λύση στη συνέχιση και στην αλληλεγγύη (1998-06-10 00:00:00.0)
Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΟΤΟΕ (1998-06-05 00:00:00.0)
Αγωνιστική επιμονή (1998-06-04 00:00:00.0)
Στήριγμα των απεργών η αλληλεγγύη (1998-06-03 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης (1998-05-30 00:00:00.0)
Αποφασίζουμε και διατάσσουμε... (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ