Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Αναβρασμός" στην ιταλική Βουλή

ΡΩΜΗ.-

Στην ιταλική Βουλή, προτάσεις μομφής και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να συζητηθούν και να ψηφιστούν αυτή τη βδομάδα έχουν προκαλέσει σχετικό αναβρασμό.

Την Παρασκευή, με ψήφους 316 υπέρ έναντι 46 κατά, απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει στις αρχές της βδομάδας η "Λέγκα του Βορρά" σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Τζοβάνι Μαρία Φλικ και Τζόρτζο Ναπολιτάνο.Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη, αφού όλα τα κόμματα, τα οποία μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν ανακοινώσει ότι θα υποστήριζαν τους δύο υπουργούς. Η απόρριψη, όμως, έδωσε την ευκαιρία στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να ξεκινήσει την "καμπάνια" του για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να συζητηθούν προσεχώς. Κατά την προχτεσινή του ομιλία προς τα μέλη του Κοινοβουλίου, υποσχέθηκε να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις, αλλά, κυρίως, οι βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να αφήσουν κατά μέρους τις διαφωνίες και να ταχθούν υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθούν τριγμοί στην κυβερνητική σύνθεση.

Οι διαμάχες έχουν ξεκινήσει το πρόσφατο χρονικό διάστημα και αφορούν τις εξουσίες που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της χώρας σε ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα, αν, δηλαδή, θα πρέπει να έχει περισσότερες εξουσίες από τα, κατά κύριο λόγο, εθιμοτυπικά καθήκοντα που έχει σήμερα. Επίσης το ζήτημα του εκλογικού συστήματος είναι αυτό που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς το αναλογικό σύστημα που προτείνεται έχει διάφορους πολέμιους. Το εκλογικό σύστημα έχει ήδη αλλάξει, το 1992, και ισχύει ένα μεικτό σύστημα, όπου το 75% των βουλευτικών εδρών κατανέμεται με βάση το πλειοψηφικό σύστημα και το 25% με το αναλογικό. Αυτές οι διαφωνίες "απειλούν" το συνολικό πρόγραμμα αναθεώρησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, των θεσμών και του δικαστικού σώματος, που έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψηφοφορία ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το φάσμα των πρόωρων εκλογών είναι μάλλον ορατό και δεν το έχουν αρνηθεί ούτε στελέχη του κυβερνώντος σχήματος, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εάν απορριφθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ