Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναδρομική παρουσίαση

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της Κούλας Μαραγκοπούλου,στην γκαλερί "Ιρις" (Αντήνορος 12), φιλοξενείται (μέχρι 10/6) αναδρομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωγραφικής της.

H Κ. Μαραγκοπούλου αγάπησε την ελληνική φύση και το ελληνικό φως. Παράλληλα, απαθανάτισε τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, τις γειτονιές και τα προσφυγικά της Καισαριανής και του Δουργουτιού.

Η Κ. Μαραγκοπούλου γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1913. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Στη δεκαετία 1940 - 1950, εργάστηκε κοντά στον Γιώργο Μπουζιάνη.Χαρακτηριστικά, σημειώνεται για το έργο της: "Η εκφραστική δύναμη που χαρίζει στο χρώμα η τέχνη του Μπουζιάνη, έδωκε στη μαθήτριά του τα στοιχεία να χειριστεί το μέσο αυτό στο τοπίο και να χαρακτηρίσει με συναισθηματικό περιεχόμενο, σπίτια και παράγκες της φτωχογειτονιάς".

Με τη ζωγραφική της καθιερώθηκε σαν μία από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. "Η Κ. Μαραγκοπούλου είναι πριν απ' όλα "κολορίστα". Εχει την ικανότητα να είναι συνεπής με το υλικό και την τεχνική που χρησιμοποιεί. Τα λάδια της είναι μεστά, καλοστημένα, σταθερά, ενώ οι υδατογραφίες της ανάλαφρες, φευγαλέες, δροσερές, ταιριαστές στο ασταθές στοιχείο, που έχει για βάση το καθαρό νερό".

Οπως έγραφε η ίδια, "η ακουαρέλα, με την αμεσότητα και την έλλειψη πολυλογίας που τη διακρίνει, μπορεί να θρυμματίσει αυτό το φθαρτό κόσμο, σε ανάλαφρες και ζωντανές στιγμές αιωνιότητας (...). Αποτυπώνω τη στιγμή όπως τη βλέπω και όπως την αισθάνομαι".

Η Κ. Μαραγκοπούλου παρουσίασε έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1959 συμμετείχε στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας. Δημιουργίες της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ