Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιτέλους για τα ... ριάλιτι

Συνολικά θα εξεταστούν οι εκπομπές τύπου ριάλιτι σόου από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο με χτεσινή του απόφαση και με αφορμή την εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ "Επιτέλους μαζί", επιχειρεί να βάλει "φρένο" σε εκπομπές που διασύρουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν τον ιδιωτικό βίο. Με αυτό το σκεπτικό δεν πήρε χτες απόφαση για την εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου της 8.4.98. Το ΕΣΡ το επόμενο διάστημα θα παρακολουθήσει εκπομπές ριάλιτι σόου, εκπομπές που είναι "κάκιστες" και ανάμεσα στις οποίες - όπως διευκρινίστηκε - υπάρχουν και ορισμένες που παραβιάζουν κατά τρόπο βάναυσο την ιδιωτική ζωή και τους κανόνες δεοντολογίας. Μέσα, επίσης, από κοινωνικά μηνύματα θα επιχειρήσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ενώ για άλλη μια φορά με σχετική οδηγία θα υπενθυμίσει στους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών τις διατάξεις του νόμου. Μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα ριάλιτι σόου θα δώσει και η έρευνα που έχει ετοιμάσει το τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και η οποία έχει ολοκληρωθεί. Τα πορίσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν από το ΕΣΡ.

Πολλά εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα για να υπάρξει τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Ολα, όμως, παραμένουν ανοιχτά και πολλά από αυτά προχωρούν με βήματα χελώνας. Αυτό συμβαίνει και με τις ραδιοφωνικές άδειες της περιοχής του Νομού Αττικής, αφού μόνο αυτές έχουν σταλεί στο ΕΣΡ. Το ΕΣΡ επικαλείται για την καθυστέρηση την ανυπαρξία προσωπικού που θα εξετάσει τους φακέλους και ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Τύπου, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Δ. Ρέππας νίπτουν τας χείρας τους και επιρρίπτουν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για την καθυστέρηση στο ΕΣΡ. Στόχος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όπως είπε χτες ο πρόεδρός του Γ. Κασιμάτης, είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να είναι έτοιμη η έκθεση για τις 80 αιτήσεις που έχουν γίνει για το Λεκανοπέδιο και στην οποία θα υπάρχουν οι εκτιμήσεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τον έλεγχο των φακέλων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση ομόφωνα απορρίφθηκε αίτημα του ΟΤΕ, για να "επανακάμψουν" και να προβάλλεται από τα κανάλια το "090" με τα μέντιουμ, τους αστρολόγους και τις καφετζούδες. Με επιστολή του προς το ΕΣΡ ο ΟΤΕ ζητούσε την "άδεια", μετά από αίτημα της εταιρίας ΑΣΤΡΑ να επιτραπεί "υπό όρους" η μετάδοση του "090", για να δίνουν τις... συμβουλές τους τα κάθε είδους μέντιουμ και οι διάφοροι... μελλοντολόγοι. To αίτημα ίσως δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι από τη μείωση των τηλεφωνημάτων υπάρχει και μεγάλη απώλεια κερδών.

Χτες έγινε, επίσης, συζήτηση για τη διοργάνωση της Συνάντησης Εργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών των Μεσογειακών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο στις 18 και 19 Ιουνίου. Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αφορούν στα ΜΜΕ και στις τελευταίες εξελίξεις της ψηφιακής τηλεόρασης. Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι οι κώδικες δεοντολογίας, η προστασία των ανηλίκων και οι κανόνες αυτοδέσμευσης. Το ΕΣΡ θα προτείνει τη δημιουργία δικτύου με έδρα την Αθήνα, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμίσεων στο χώρο των ΜΜΕ. Στο δίκτυο αυτό θα προταθεί να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου.

Κ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τις προσπάθειες (1999-07-14 00:00:00.0)
"Παράβαση" στην οδό ...Νιόβης (1998-10-16 00:00:00.0)
Οδηγία για ισότιμη μεταχείριση (1998-09-04 00:00:00.0)
"Ζητήματα" παραβιάσεων (1998-06-18 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για το "090" (1997-09-18 00:00:00.0)
Να στελεχωθούν με δημοσιογράφους (1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ