Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Πράξη πολιτισμού και αντίστασης

Στις 17 Ιουνίου ξεκινάει στη "σκιά των Βράχων"

Με τη δυναμική ενός καταξιωμένου 11χρονου θεσμού δημιουργικής παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα, αρχίζει στις 17 Ιουνίου, στη "σκιά των Βράχων" το φετινό Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα.Μια πολιτιστική ανάσα για τους κατοίκους του Βύρωνα, των γύρω περιοχών, της Αττικής, μια πράξη αντίστασης στο εφήμερο, ευτελές, και "γκρίζο". Εκδηλώσεις ποιότητας, υψηλής αισθητικής, διαφορετικής πρότασης, συνθέτουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Πυκνό στη δομή, με πολλά αφιερώματα και θεματικούς κύκλους, αποτελεί δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας δημιουργών - κοινού. Ανάμεσα στα αφιερώματα, περιλαμβάνονται βραδιές αφιερωμένες στους: Βάρναλη (με την "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" από τον Χρήστο Καλαβρούζο,19/6), Λόρκα (Μουσικό ταξίδι από τα Βαλκάνια ως τη Μεσόγειο, 25/6), Αρμενία (29/6), Ελληνες μουσουργούς: Καλομοίρη, Σαμάρα, Καρρέρ, Σακελαρίδη, Χατζηαποστόλου (από τη "Λυρική Εκφραση",5/7), Μάνο Ελευθερίου (από το μουσικό σχήμα "Τα ετερώνυμα έλκονται",13/7), Ηπειρο (μουσική - τραγούδια, 15/7), Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (με αφορμή τα 100 χρόνια της παράσταση από το Θέατρο Καισαριανής με τα "Μαλλιά Κουβάρια" του Ν. Λάσκαρη, 17/7), Κώστα Χατζή (10/7) και Νίκο Ξυλούρη (συναυλία από τους "Χαϊνηδες",24/7).

Στο πλαίσιο του κύκλου "Αρχαίου Δράματος" θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις: "Αχαρνής" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο", με τον Θανάση Βέγγο (6,7/7). "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή από τη "Θεατρική Διαδρομή" με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (19,20/7). "Ορέστης" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης" με τους Γ. Κιμούλη - Ρ. Πιττακή (28,29/7). "Πλούτος" του Αριστοφάνη από το "Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (31/7). Το αρχαίο δράμα συναντάει και τον ασιατικό πολιτισμό στην παράσταση της Οπερας του Πεκίνου με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη (26/7).

Στον κύκλο "Νεοέλληνες Δημιουργοί" θα παρουσιαστούν: "Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το "Θέατρο Πολιτεία" με την Λυδία Κονιόρδου (22/6) και "Κοινός Λόγος" της Ελλης Παπαδημητρίου από το θέατρο του "Νέου Κόσμου" (21/7).

"Μορφές του ελληνικού τραγουδιού" και "νέοι δημιουργοί" συνθέτουν το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν οι: Μπάμπης Τσέρτος - Βαγγέλης Κορακάκης (17/6), Κώστας Μακεδόνας - Γιάννης Κότσιρας (20/6), Σωκράτης Μάλαμας (23/6), Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας (26/6), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (30/6), Νίκος Πορτοκάλογλου (2/7), Δημήτρης Μητροπάνος - Θάνος Μικρούτσικος (14/7), Μίλτος Πασχαλίδης - Θανάσης Γκαϊφύλλιας (22/7), Λάκης Παπαδόπουλος (23/7) κ. α.

Παράλληλα, θα δοθούν συναυλίες του Γκόραν Μπρέγκοβιτς (3,4/7), παραδοσιακής μουσικής με τους Χρήστο Τσιαμούλη, Χρόνη Αϊδονίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ. α. (24/6), αραβο-εβραϊκής μουσικής από τον Γ. Νταντάλ (27/6) κ.ά.

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, "που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Αθηναίων", ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Βασίλης Κολοβός,τόνισε ότι "για να επιζήσουν τέτοιοι θεσμοί που αντιστέκονται στη λαίλαπα των καιρών πρέπει να στηρίξουν θαρραλέες επιλογές. Να προτείνουν, ν' απορρίψουν, να κάνουν άλμα πάνω απ' τη σημερινή, συνθηκολόγα, γεμάτη άλλοθι και πολιτικές σκοπιμότητες, πραγματικότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ