Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ισχύσαντα Ελληνικά Συντάγματα

Συμβολική αντίσταση στη χούντα που, έχοντας καταλύσει πλήρως όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και κάθε έννοια της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας του αστικού κράτους επιδίωκε να επιβάλει το δικό της εξαμβλωματικό "Σύνταγμα", αποτελούσε η αφιερωμένη - στους επαναστάτες Ρήγα Βελεστινλή, Ρόκκο Χοϊδά, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου - έκδοση του 1972, από τον οίκο "Στοχαστής" του τόμου "Τα Ελληνικά Συντάγματα 1822-1952".Περιείχε και την εργασία του Αλέξαδρου Σβώλου "Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδος" και προλογιζόταν από τον επιμελητή του τόμου Λουκά Αξελό.Η έκδοση δικαίως επαινέθηκε, τότε, από το παράνομο περιοδικό του ΚΚΕ "Νέος Κόσμος" με κριτική που υπέγραφε ο Αποστόλης Καρατζάς,ο οποίος έκανε και εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις για ορισμένες λαθεμένες απόψεις στη"Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας" του Α. Σβώλου που γράφτηκε το 1927.

Συμβολική, εν μέρει, σημασία με βάση τη σημερινή πολιτική κατάσταση, έχει και η τωρινή, συμπληρωμένη με τα νεότερα Συντάγματα, που ίσχυσαν στο σύνολό τους και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, επανέκδοση του τόμου, από τον "Στοχαστή", με τίτλο "Τα Ελληνικά Συντάγματα 1822-1975/1986".Συμβολική, γιατί διατηρεί την ίδια αφιέρωση, συμπληρωμένο τον παλιό - ορθής ανάλυσης για την αστική ταξική φύση των ισχυσάντων συνταγμάτων - πρόλογο του Λ. Αξελού, το αξιόλογο και σήμερα κείμενο του Σβώλου και περιέχει την κριτική του "Νέου Κόσμου".

Ουσιώδη, όμως, διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι η τωρινή, χρήσιμη ούτως ή άλλως,έκδοση προλογίζεται από τον συνταγματολόγο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο,ο οποίος, παρουσιάζοντας χτες μαζί με τον βουλευτή Επικρατείας Προκόπη Παυλόπουλο το βιβλίο, είπε ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος "ζήτησε από τον εκδότη να συμπεριληφθεί στο βιβλίο και μια δική του συμπυκνωτική μελέτη για τη σημερινή ανάγκη συναινετικής αναθεώρησης του Συντάγματος" (!) Ουσιώδης, λοιπόν ως προς αυτό, η διαφορά, αφού άλλο Σύνταγμα ονειρεύτηκαν ο Ρήγας και ο λαός μας για την Εθνική Ανεξαρτησία και προκοπή του τόπου. Κι άλλο, για το ξεπούλημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του λαού, υποταγμένο στις συμφωνίες του Αμστερνταμ και Μάαστριχτ, προωθούν... άκρως συναινετικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και εν μέρει ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Οι Ε. Βενιζέλος και Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας για "πρωτοφανή συναίνεση των κομμάτων", σκοπίμως, αποσιώπησαν την κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ. Του μόνου κόμματος που ζητά καθ' ολοκληρίαν Σύνταγμα για το λαό και όχι για τους σημερινούς ξένους "προστάτες" του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ