Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλουτίστηκε η συλλογή του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Οι τάσεις της σύγχρονης ελληνικής και ξένης εικαστικής δημιουργίας παρουσιάζονται (3/6-5/7) σε ομαδική έκθεση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), με τίτλο "Νέα Αποκτήματα" στις αίθουσες του Μουσείου, στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου της προέδρου του Μουσείου, Ξ. Σκαρ - πια - Χόιπελ (καθηγήτρια του ΑΠΘ), τονίστηκε ότι το Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, ιδρύθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία πολιτών με αγάπη για τις εικαστικές τέχνες, την πόλη και την πολιτιστική της ταυτότητα.

Η αξιόλογη δραστηριότητα του ΜΜΣΤ, που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (μέχρι τώρα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματά του 11.000 μαθητές, το φετινό πρόγραμμα προβλέπεται για άλλα 5.000 παιδιά, ενώ στους στόχους του μουσείου είναι και η δημιουργία σχετικής βιβλιοθήκης για φοιτητές που μελετούν θέματα της Τέχνης), πραγματοποιείται χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία.

Το ΥΠΠΟ δίνει μια μικρή επιχορήγηση, η οποία όμως δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανελαστικές, λειτουργικές δαπάνες και επομένως δεν καλύπτει δαπάνες για τη διοργάνωση εκθέσεων.

Από όλους, σχεδόν, τους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τονίστηκε η έλλειψη κρατικής μέριμνας και ενίσχυσης για την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, καθώς και η έλλειψη κρατικής παρέμβασης για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό. Ο Γ. Νικολαϊδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από την εποχή της ανεξαρτησίας, μετά τον αγώνα του '21, δεν έχει παρασχεθεί σχεδόν τίποτα από το κράτος για τη συστηματική καλλιέργεια και προώθηση των τεχνών.

Αυτή την ολοφάνερη έλλειψη κρατικής μέριμνας για τις τέχνες και τον πολιτισμό, αξιοποιούν ορισμένοι για να υμνολογούν και να προβάλλουν την "ιδιωτική πρωτοβουλία" των "χορηγών", παρότι και αυτοί γνωρίζουν ότι με τις πενιχρές συνήθως "χορηγίες" δεν αναπτύσσονται σοβαρά κι αληθινά και για όλο το λαό οι τέχνες και ο πολιτισμός.

Απόδειξη, οι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην έκθεση, πρόσφεραν στο Μουσείο 240 έργα τους, ανεβάζοντας οι καλλιτέχνες και όχι οι "χορηγοί" τη μόνιμη συλλογή του (που συγκροτείται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας) σε 700 περίπου έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ