Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 2 - 1
Η δύναμη επικράτησε της τεχνικής

Στην εκπνοή του αγώνα, οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί άφησαν εκτός προημιτελικής φάσης τους ηρωικούς Μεξικανούς

Στο ποδόσφαιρο δε νικάει πάντα ο καλύτερος. Ασφαλώς όμως, περισσότερες πιθανότητες επικράτησης έχει ο ισχυρότερος. Το Μεξικό υπερέβαλε εαυτόν, όπως και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια. Προηγήθηκε στο σκορ, έφτασε πολύ κοντά σε ένα δεύτερο γκολ, αλλά... Οι Γερμανοί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν αλλάζουν. Μαχητές μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκμεταλλεύτηκαν το ένα και μοναδικό λάθος της μεξικάνικης άμυνας και κέρδισαν ένα παιχνίδι που μέχρι το 70 έδειχνε χαμένο. Αυτή είναι η ομορφιά και ταυτόχρονα η τραγωδία του ποδοσφαίρου. Ομορφιά γιατί ο επιμένων νικά και τραγωδία γιατί η γερμανική τραχύτητα, μέσα από παιχνίδια όπως το χτεσινό ή εκείνο με τη Γιουγκοσλαβία, καθιερώνεται παγκοσμίως ως τάση ποδοσφαιρικής ανάπτυξης. Ο Μπ. Φογκτς προσπάθησε να κάμψει την αντίσταση των Μεξικανών από τον αέρα. Τίποτα το πρωτότυπο. Οι δύο κυνηγοί του είναι πάνω από 1.90, ενώ τα 4 από τα 6 γκολ της ομάδας του στα προηγούμενα παιχνίδια σημειώθηκαν με το κεφάλι και μόνο ένα με το πόδι. Το έκτο ήταν αυτογκόλ. Οι Μεξικάνοι αποδείχτηκαν όμως διαβασμένοι. Κράτησαν μακριά από τον Κάμπος τους Κλίνσμαν, Μπίερχοφ και στο πρώτο ημίχρονο δεν απειλήθηκαν παρά μόνο στο 38, όταν... κεραυνό του Τάρνατ, απέκρουσε έξοχα ο Κάμπος. Θα μπορούσαν μάλιστα να προηγηθούν στο 42 όταν ο Παλένσια μετά από πάσα του Χερνάντεθ βγήκε μόνος μπροστά στον Κέπκε, αλλά σούταρε στα πόδια του αντιπάλου τερματοφύλακα. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Μ. Λαπουέντε. Στο 47 ο Ερνάντεθ χόρεψε τρεις αμυντικούς της Γερμανίας και με έξοχο πλασέ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον ασταθή χτες Κέπκε. "Τα... πάντσερ δεν πεθαίνουν έτσι εύκολα", σχολίασε τη στιγμή εκείνη συνάδελφος. Θα μπορούσαν πάντως να τεθούν νοκ άουτ στο 61, όταν ο Ματέους στην προσπάθειά του να σταματήσει επέλαση του Αρελάνο έστειλε με κεραυνό την μπάλα στο δοκάρι του Κέπκε, και αν στην εξέλιξη της φάσης ο Χερνάντεθ από δύο μέτρα ανενόχλητος δε σημάδευε τον Γερμανό τερματοφύλακα. Μπροστά στον κίνδυνο αποκλεισμού, οι μαθητές του Μπ. Φογκτς εφάρμοσαν την τακτική που καθιέρωσαν οι Καναδοί στο χόκεϊ. Στόχος πρώτος, να σπάσουμε με κάθε τρόπο το ηθικό του αντιπάλου. Με την ανοχή του Πορτογάλου Μ. Περέιρα, που δεν τιμώρησε το αντιαθλητικό παιχνίδι, επέβαλαν το ρυθμό τους και ισοφάρισαν στο 74. Ο Λάρα έχασε την μπάλα σε σέντρα του Τάρνατ και ο Κλίνσμαν ανενόχλητος ισοφάρισε. Στο 85 ο Μπίερχοφ νίκησε στον αέρα το κεντρικό δίδυμο του Μεξικού και με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2 - 1. Το Σάββατο στη Λιόν η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της συνάντησης Ρουμανία - Κροατία. Με λίγα λόγια, άλλος ένας αντίπαλος, που παίζει τεχνικό ποδόσφαιρο.

Κίτρινες κάρτες: Ματέους, Μπάμπελ, Χάμαν, Τάρνατ (Γερμ.), Νταβίνιο, Μπλάνκο (Μεξ.).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ματέους, Μπάμπελ, Βερνς, Χάινριχ (57 Μέλερ), Χάμαν, Χέλμερ (37 Ζίγκε), Τάρνατ, Χέσλερ (73 Κίρστεν), Κλίνσμαν, Μπίερχοφ.

ΜΕΞΙΚΟ: Κάμπος, Σουάρεθ, Βίλα, Νταβίνιο, Μπερνάλ (46 Καρμόνα), Αλμπ. Γκαρσία (87 Πελάεθ), Μπλάνκο, Πάρντο, Λάρα, Χερνάντεθ, Παλένσια (52 Αρελάνο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ