Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο παραλόγου κυβερνητικής έμπνευσης

Θέατρο του παραλόγου θυμίζει η στάση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, όσον αφορά το παρόν και το μέλλον του Θεατρικού Μουσείου.Μετά την απόφασή του για κατακερματισμό και εκχώρηση του μουσείου, που αποτελεί την "κιβωτό" του ελληνικού θεάτρου, στο Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε χτεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για ίδρυση άλλου Θεατρικού Μουσείου. Αναφέροντας ότι η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων"δεν έχει την ιδιοκτησία του τίτλου, αλλά αντικειμένων", είπε ότι "αυτό δε σημαίνει ότι το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Εφ' όσον διακοπεί η λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου, το κράτος να δει τι θα κάνει. Σκέφτεται δυνατότητα Θεατρικού Μουσείου με τους παραπάνω φορείς". Κι αυτό τη στιγμή, που το θέμα της λειτουργίας ή μη του υπάρχοντος Θεατρικού Μουσείου είναι θέμα αποκλειστικά του ΥΠΠΟ, καθώς δεν έχει καταβάλει ακόμη την ετήσια επιχορήγηση για το 1998, ύψους 80 εκατομμυρίων δραχμών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Αν στις προθέσεις, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι και το κόψιμο της επιχορήγησης, τότε αυτή είναι που δίνει στο Θεατρικό Μουσείο τη χαριστική βολή. Οσον αφορά, εξάλλου, στα ενδεχόμενα σχέδια για δημιουργία άλλου μουσείου, γεννάται το ερώτημα τι θα περιλαμβάνει αυτό, αφού, όπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος, τα αντικείμενα ανήκουν στην ΕΕΘΣ.

Κι ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός πραγματοποιεί σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕΘΣ, του Κέντρου Μελέτης Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής και του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και το Κέντρο Μελέτης Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου υπογράμμισαν την πλήρη αντίθεσή τους στις αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού για εκχώρηση του μουσείου. Οπως υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕΘΣ, Κώστας Ασημακόπουλος και του Θεατρικού Μουσείου, Κωστής Λειβαδέας, "κάτοχος του εκθεσιακού υλικού, καθώς και όλων των στοιχείων μελέτης που διαθέτει το μουσείο είναι η ΕΕΘΣ, η περιουσία της οποίας, ούτε μεταβιβάζεται ούτε εκποιείται".

"Ο θησαυρός αυτός", τόνισαν, "έχει παραχωρηθεί με χρησιδάνειο στο συσταθέν, κυρίως από μέλη της ΕΕΘΣ, Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διατεθεί σε άλλον οργανισμό για έκθεση και χρήση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ