Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους ιδιώτες ο δημόσιος τομέας τουρισμού

"Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας"... Πίσω από αυτό το "επιχείρημα" προσπαθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να κρύψουν την αιτία του ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ, που δεν είναι άλλη από τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για... λιγότερο κράτος και απέναντι στις πολυεθνικές που λυμαίνονται τον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Πολυεθνικές, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του ΕΟΤ ή να τις εκμεταλλευτούν για να αυξήσουν παραπέρα τα μυθώδη κέρδη τους.

Χάρη σ' αυτή την πολιτική, η ανάπτυξη του τουρισμού δε μεταφράζεται σε αύξηση των θέσεων εργασίας και σε ορθολογική αναπτυξιακή εκμετάλλευση της περιουσίας του ΕΟΤ, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους "μεγάλους" του κλάδου και από την άλλη πλευρά στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων και στη στέρηση από τον ΕΟΤ της δυνατότητας άσκησης ουσιαστικού ρόλου για την ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος του λαού και της εθνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταθέσει σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση δύο Ανωνύμων Εταιριών για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του ΕΟΤ, αλλά και των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων (φεστιβάλ κ. ά.). "Αξιοποίηση", που σημαίνει παραχώρηση, μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση για λίγα ψίχουλα των περίφημων ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ, των ακτών, μαρίνων, εκτάσεων γης, χιονοδρομικών κέντρων - η αξία των οποίων με τιμές του '86 ξεπερνούσε τα 3 τρισ. δραχμές - που διαθέτει ο ΕΟΤ.

Μερίδιο ευθύνης για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό στον τουρισμό και τους εργαζόμενους, έχει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Οργανισμού. Μια πλειοψηφία, που ουδέποτε πήρε σαφή θέση εναντίον της ιδιωτικοποίησης και ουδέποτε ενήργησε στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων για την αποτροπή της, αν και από πολύ νωρίς γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ