Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλλη μια εξαγγελία για ενιαίο Ταμείο τραπεζών

Συνάντηση υπουργού Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ΟΤΟΕ και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου Ταμείου κύριας σύνταξης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - μετά από σύσκεψη με την ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών - και το οποίο επιδιώκεται να λειτουργήσει σαν "δόλωμα" για την έφοδο που ετοιμάζεται στα εργασιακά τους δικαιώματα, το ωράριο και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως άλλωστε ξεκάθαρα δήλωσε μια μέρα πριν ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας.Αλλά και το δόλωμα μοιάζει ανίσχυρο, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - στη σύσκεψη ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις και οι όροι για το ενιαίο Ταμείο θα πρέπει αυστηρά να κινούνται στα πλαίσια που καθορίζουν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ (1902, 1976 και 2084)!

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η συγκρότηση του ενιαίου Ταμείου, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος. Ωστόσο, υπογράμμισε πως "τη δημιουργία του Ταμείου επιβάλλουν οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο χρηματοπιστωτικό χώρο"... Ανέφερε πως σημαντικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί είναι η ένταξη στο ενιαίο Ταμείο των περίπου 30.000 τραπεζοϋπαλλήλων που σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και είπε χαρακτηριστικά ότι "το ΙΚΑ έχει κατ' αρχήν αντίρρηση, αλλά είναι πολιτική απόφαση". Σημείωσε πως στόχος είναι να συμπεριληφθεί στο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Αύγουστο, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να χρειαστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, σημείωσε ότι "το ενιαίο Ταμείο είναι όρος επιβίωσης και θα δημιουργήσει όρους υγιούς ανταγωνισμού των τραπεζών"... Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει σύμπτωση θέσεων ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και ότι βάση των θέσεων αυτών είναι η μελέτη που εκπονήθηκε από κοινού. Πρότεινε να υπάρξει διάταξη στο "μίνι" ασφαλιστικό για την ίδρυση του Ταμείου και να καθορίζεται εκεί η διαδικασία για τη δημιουργία του καταστατικού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ