Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική μαχητική καταδίκη

"Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο", "Πάρτε πίσω το τερατούργημα", απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Αθήνας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

"Πάρτε πίσω το τερατούργημα"!Αυτό απαίτησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι της Αθήνας με ένα δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος - που διοργάνωσε το ΕΚΑ - και με μια γεμάτη παλμό πορεία προς τη Βουλή. Εστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δε χαρίζουν τις κατακτήσεις τους, διαδηλώνοντας: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, κάτω τα χέρια απ' τα συνδικάτα".

Αρκετή ώρα πριν την καθορισμένη ώρα (7.30μμ) έναρξης της συγκέντρωσης, η πλατεία Κάνιγγος άρχισε να γεμίζει από οικοδόμους, μεταλλεργάτες, εργαζόμενους από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, ενώ ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία της νεολαίας.

"Να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί "κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, τις κατακτήσεις του αιώνα μας, κάτω τα χέρια απ' την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της"", κάλεσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Π. Βαμβακάς,πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σημείωσε πως αυτό το νομοσχέδιο με τίτλο "ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" δεν είναι τυχαίο, εκφράζει και υπηρετεί τους κεντρικούς στόχους του κεφαλαίου και αυτών που το υπηρετούν και θέλει να διαμορφώσει ένα άλλο μοντέλο δουλιάς και ζωής του εργάτη, τον θέλει απόλυτα υποταγμένο, χωρίς ίχνος συλλογικής διαπραγμάτευσης και προστασίας. Επισήμανε πως η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ που βρίσκει γενικά θετικές τις ρυθμίσεις του και εντοπίζει και κάποια αρνητικά, "την τοποθετεί στη θέση του συγγραφέα αυτού του νομοσχεδίου, μαζί με την κυβέρνηση και την ολιγαρχία και η συγγραφή έγινε με τον "κοινωνικό διάλογο"". Συμπλήρωσε πως επίσης η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποποιήθηκε των ευθυνών της, λέγοντας ότι αυτό δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους. "Τους καταγγέλλουμε - τόνισε - και σας καλούμε να δείξετε με κάθε τρόπο σ' αυτές τις ηγετικές ομάδες ότι δεν εκπροσωπούν την εργατική τάξη".

Υπογράμμισε ότι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και τη φιλοσοφία του και σημείωσε πως "χαιρετίζουμε τη στάση αυτή, χαιρετίζουμε το δρόμο της ενότητας, συσπείρωσης και χειραφέτησης από τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες". Τέλος, επισημαίνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης δε διορθώνεται, αλλά χρειάζεται ανατροπή, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συντονιστούν να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, με στόχο ένα ρωμαλέο, μαζικό, πολιτικοποιημένο εργατικό κίνημα, ικανό να ηγηθεί της λαϊκής αγανάκτησης.

"Δε θα παραδοθούμε αμαχητί"

"Το Εργατικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επίθεση ποιοτικά διαφορετική. Με μια ιστορικού χαρακτήρα επίθεση, που η έκβασή της θα κρίνει το μέλλον του για τις επόμενες δεκαετίες", τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του ο Λ. Καρύγιαννης,μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ. "Το σύνθημά μας - συνέχισε - "όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα" δεν είναι ρητορικό σχήμα. Είναι η αποτύπωση του τρομερού κινδύνου που απειλεί την τάξη μας. Θα το δεχτεί αυτό το εργατικό κίνημα; Θα παραδώσει αμαχητί ό,τι με αγώνες κατακτήθηκε, όπως δυστυχώς ετοιμάζονται να κάνουν ορισμένοι στο όνομα κάποιων θολών υποσχέσεων; Εμείς λέμε ΟΧΙ". Ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του κατάγγειλε ότι "την ώρα που συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και λοιδορούνται από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, κάποιοι λείπουν από αυτό το συλλαλητήριο...".

Ο Κ. Γκουτζαμάνης,αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, εκλεγμένος με την "Αυτόνομη Παρέμβαση", σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου, αλλά και άλλων μέτρων που έχουν προηγηθεί, είναι "η πλήρης απορύθμιση των ήδη απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, η συγκάλυψη της ανεργίας και το μοίρασμα συγκεκριμένων θέσεων σε περισσότερους εργαζόμενους, η εύκολη και ανεξέλεγκτη αύξηση των κερδών για τους εργοδότες". Συνέχισε, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου και κατέληξε αναφέροντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν για να μη γίνει νόμος του κράτους το αντεργατικό νομοσχέδιο και να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Π. Πάτσιος.Συμμετείχαν συνδικαλιστές απ' όλες τις παρατάξεις, με θλιβερή εξαίρεση μόνο την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα,ο Λ. Αυδής υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, αντιπροσωπεία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ,του ΔΗΚΚΙ,του ΣΥΝ και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Δ. Μπέης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις, μόνο ανατροπή" και "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές" οι διαδηλωτές με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ