Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πρόγραμμα συρρίκνωσης!

Ολόκληρη κυβερνητική κουστωδία κατέβηκε στον Πειραιά για να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που συρρικνώνει τη Ζώνη και τις θέσεις εργασίας σ' αυτή. Αντίθετοι οι εργαζόμενοι και ο Δήμος Περάματος, που ζητάνε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της Ζώνης

Η δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και η επιδότηση εργοδοτών, είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκεται με τα μέτρα που περιέχει το "πρόγραμμα για την ενίσχυση της ενεργούς απασχόλησης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος", το οποίο εξαγγέλθηκε χτες από μια κουστωδία εκπροσώπων της κυβέρνησης, σε μια κακοστημένη προεκλογική φιέστα που έστησε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και σημερινός νομάρχης, Χρήστος Φωτίου,στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πρόκειται για τις ίδιες εξαγγελίες της κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί πριν από 8 μήνες περίπου και οι οποίες είχαν απορριφθεί τόσο από τα σωματεία των εργαζομένων, όσο και από όλους τους μαζικούς φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ζώνης. Στην παρουσίαση του προγράμματος συμμετείχαν, εκτός από τον Χ. Φωτίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης,ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι να βρεθούν εκτός Ζώνης 1.500 εργατοτεχνίτες! Ο ίδιος δε δίστασε να σημειώσει ψευδώς ότι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Συγκεκριμένα επιδοτούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να δραστηριοποιούνται έξω από τη Ζώνη "για τη δημιουργία - όπως ανέφερε ο υπουργός - 1.000 νέων θέσεων εργασίας για άνεργους από 18 ως 64 ετών, που προέρχονται από τη Ζώνη". Η διάρκεια της επιδότησης είναι 24 μήνες, ενώ η επιχορήγηση ανέρχεται σε 5.000 δραχμές ανά εργαζόμενο την ημέρα. Συνολικά το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 3 δισ. δραχμές.Για 500 εργαζόμενους προβλέπεται επιδότηση για να ανοίξουν δική τους δουλιά, με την προϋπόθεση ότι δε θα έχει καμία σχέση με τη Ζώνη!Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.800.000 δρχ., ανά δικαιούχο.

Προβλέπεται ειδική επιδότηση 500 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις εντός της Ζώνης, για άνεργους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, είναι άνω των 54 ετών και τους υπολείπονται έως 600 ένσημα. Η επιδότηση ανέρχεται σε 5.000 δρχ. την ημέρα ανά άνεργο, ενώ θα διαρκέσει για 600 μέρες εργασίας. Το κόστος του μέτρου αυτού είναι 2,595 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 1,395 δισ. αποτελούν την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης που αφορούν τον εργοδότη. Προβλέπονται επίσης προγράμματα κατάρτισης αρχικά 500 εργατοτεχνιτών ως 45 ετών.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του πανεπιστημίου, επέστρεψαν στην κυβέρνηση το "κόκαλο" των επιδομάτων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση της Ζώνης. Μάλιστα, από τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων η υφυπουργός Α. Διαμαντοπούλου αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης,σημείωσε ότι δεν είναι προϊόν διαλόγου να διωχτούν 1.500 άνθρωποι από τη Ζώνη. Απαίτησε να συγκληθεί το διυπουργικό όργανο που αφορά τη Ζώνη, όχι με τη μορφή προεκλογικής φιέστας, να κληθούν και τα σωματεία, ώστε να γίνει ένας απολογισμός για όσα έχουν γίνει σχετικά με τα 24 "σημεία" που αφορούσαν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Ανέφερε, δε, ότι όποιο μέτρο να παρθεί για τη Ζώνη θα είναι στον αέρα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, όπου κανείς δεν εγγυάται το μέλλον της. "Η πολιτική αυτή δε θα περάσει - συνέχισε. Εμείς και όσους αφορά άμεσα η Ζώνη δε θα πάμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή". Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και ο πρόεδρος του Σωματείου ΝΑΥΣΙ, Γεράσιμος Ξυδιάς και ο πρόεδρος του Σωματείου Αμμοβολιστών, Θοδωρής Στολτίδης.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος σημείωσε: "Δε δεχόμαστε το διώξιμο των εργαζομένων από τη Ζώνη. Η υλοποίηση των 24 σημείων, τα οποία το διυπουργικό όργανο είχε δηλώσει ικανό να υλοποιήσει, καθυστερεί τρία χρόνια". Ανέφερε ότι οι ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες της Ζώνης είναι οι καλύτερες σε ποιότητα και οι γρηγορότερες και γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Την αντίθεσή του στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δήλωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ