Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές

Η φωτιά στη Θάσο, που χτες τελικά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, απέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως το νέο νομοσχέδιο για τη δασοπροστασία έχει πολλά αρνητικά σημεία στην εφαρμογή του. Οι τοπικοί παράγοντες καταγγέλλουν πως η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και έκαψε 5.000 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, θα μπορούσε να περιοριστεί αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός και συντονισμός των επίγειων δυνάμεων και των εθελοντών που έτρεξαν να βοηθήσουν.

Η φωτιά ξεκίνησε - πιθανά από αμέλεια - στη θέση Μπάμπουρας πάνω από τον Αϊ Γιάννη, μεταξύ Κυνίρων και Αλυκών. Επεκτάθηκε, εξαιτίας και των δυνατών ανέμων και έφτασε μέχρι τη θάλασσα, απειλώντας τουριστικούς οικισμούς. Στο πέρασμά της έκαψε πεύκα, θάμνους και ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι, 15 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο, είδαν και πάλι το φυσικά αναγεννημένο δάσος τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός.

  • Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες μετά το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη. Στον Αγιο Βασίλειο όπου κάηκαν 900 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και 100 στρέμματα σιτοκαλαμιές. Επίσης φωτιά σε τρία μέτωπα εκδηλώθηκε στην περιοχή του Δρυμού προς τη Λητή, από την οποία κάηκαν 1.000 στρέμματα σιτοκαλαμιές και δεκάδες στρέμματα με λεύκες. Ζημιές προκλήθηκαν και σε ποτιστικούς σωλήνες που ήταν απλωμένοι στις αγροτικές εκτάσεις.
  • Για 8η (!) μέρα συνέχιζε χτες το καταστροφικό της έργο η φωτιά στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου. Εχει καταστρέψει ήδη 8.000 στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρα, απειλεί τώρα και κατοικημένες περιοχές. Χτες πλησίασε πολύ κοντά στην κοινότητα Μανουσάς και στον οικισμό Δερβένι.Οι άντρες της Πυροσβεστικής εντόπισαν σε δέκα διαφορετικά σημεία κεριά και βραδύκαυστο μαζούτ, ενώ κάνουν λόγο για δύσκολη κατάσβεση, καθώς η περιοχή είναι πολύ δύσβατη. Στην περιοχή βρίσκονται 15 οχήματα με 60 πυροσβέστες.
  • Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες και στο χωριό Βασιλάκι Πύργου, απειλώντας τα σπίτια των κατοίκων. Στην περιοχή έσπευσαν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για νέα φωτιά και όχι για αναζωπύρωση αυτής που είχε ξεσπάσει την περασμένη Τετάρτη. Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ.
  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες και στη Χώρα Γορτυνίας στην Αρκαδία.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι συνέχεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεμούτα,η οποία όμως αργά χτες το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ