Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Βαφτίστηκε φαβορί η Ελλάδα

Το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα "δίνουν" τα προγνωστικά Ελλήνων και ξένων επωνύμων του μπάσκετ. Ο Π. Γιαννάκης προτίμησε τους Μπαλογιάννη - Καράγκουτη

Ολοι συμφωνούν. Η ελληνική ομάδα μπορεί να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Ο Ν. Γκάλης από τη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Ιωαννίδης από τη Χαλκιδική, Ο Μπ. Στάνκοβιτς από την Αθήνα, ο Βραζιλιάνος Ρ. Κλάφκε από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Σ. Μαρτσουλιόνις με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο, ο Βλ. Ντίβατς από το Βελιγράδι, όλοι εξέφρασαν την άποψη, ότι η έδρα καθιστά την ελληνική ομάδα πρώτο φαβορί για το ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Το θέμα είναι να το αποδείξουν στην πράξη οι νεαροί στην πλειοψηφία τους παίκτες του Π. Γιαννάκη. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ υπάρχουν κι οι μεγάλες αποτυχίες. Φαβορί ήταν η ΕΣΣΔ στην Ολυμπιάδα της Μόσχας, ειδικά μετά το μποϊκοτάζ και την απουσία των Αμερικανών, αλλά η σιγουριά αποδείχτηκε μπούμερανκ. Μεταξύ των πρωταγωνιστών της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης συγκαταλέγονταν η Εθνική Ισπανίας, αλλά... πνίγηκε αύτανδρη.

Ολοι αισιόδοξοι...

Καθώς η μία μετά την άλλη οι δεκαέξι αποστολές προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αυξάνονταν κι οι υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις του βάθρου. Ολοι ελπίζουν. Ακόμα κι οι πρωταθλητές Αφρικής Σενεγαλέζοι, δηλώνουν αισιόδοξοι. Η απουσία του ακλόνητου φαβορί, έχει ανοίξει την όρεξη... γενικώς. "Οποιο μετάλλιο κι αν κατακτήσουμε θα είναι επιτυχία" δήλωσε ο Σ. Μπέλοφ. Περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Β. Καράσεφ. "Είναι καιρός να πάμε κάπου ψηλά", υπογράμμισε, έχοντας κατά νου τις αποτυχίες της ομάδας του στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1995 και 1997. "Ελπίζουμε ότι θα κατακτήσουμε ένα μετάλλιο. Χωρίς την "ντριμ τιμ", όλοι είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο" τόνισε ο Πορτορικανός και γνώστης του ευρωπαϊκού μπάσκετ Χοσέ Ορτίθ. Πάντως οι αντικαταστάτες της "ντριμ τιμ", που το Σάββατο επικράτησαν στη Ρώμη της Ιταλίας δύσκολα με 80 - 75, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. "Μπορεί αυτή η ομάδα να μην έχει καμιά σχέση με την "ντριμ τιμ", αλλά έχει δυνατότητες. Θεωρώ επικρατέστερες για το βάθρο, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο και Αυστραλία", τόνισε ο Αμερικανός προπονητής Ρ. Τομζάνοβιτς, αγνοώντας - ίσως και από άγνοια - την ελληνική ομάδα. Ο Σέιν Χιλ, ο Αυστραλός πλέι μέικερ που του χρόνου θα φοράει τη φανέλα της Νήαρ Ηστ, άφησε να γίνει κατανοητό ότι η ομάδα του δεν ήρθε στην Αθήνα για τουρισμό. "Το Μουντομπάσκετ αποτελεί ευκαιρία για μας να πάρουμε ένα μετάλλιο" υπογράμμισε. Το ίδιο αισιόδοξος ήταν και ο Σ. Μαρτσουλιόνις που ήρθε στην Αθήνα ως συνοδός της λιθουανικής ομάδας. "Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και μέσα σ' αυτές ελπίζω να είναι και η δική μας" τόνισε. Ο Βλ. Ντίβατς που θα παρακολουθήσει τους αγώνες από την εξέδρα, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν τον πρώτο λόγο. "Τους περισσότερους παίκτες που παίζουν με την Αμερική τους γνωρίζω. Δεν είναι καμιά αχτύπητη ομάδα. Θα παλέψει κι αυτή για το χρυσό, όπως η Ρωσία, η Ιταλία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα", τόνισε.

Κόπηκαν Κακιούζης - Χατζής

Οι μόνοι που δηλώνουν ότι ήρθαν στην Αθήνα με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος, είναι οι δυο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές Βραζιλιάνοι. "Ηρθαμε στους αγώνες με μια νέα ομάδα. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τερματίσουμε στην πρώτη οκτάδα", τόνισε ο Βραζιλιάνος προπονητής Ελιου Ρόμπενς. Η Βραζιλία ήταν κι ο τελευταίος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας, την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μετά από ένα άσχημο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική μας πήρε τη νίκη με 66 - 61, έχοντας πρώτους σκόρερ τους Αλβέρτη (11) και Σιγάλα με 10 πόντους. Αμέσως μετά ο Π. Γιαννάκης ανακοίνωσε τη δωδεκάδα, αφήνοντας εκτός ομάδας τους Χατζή και Κακιούζη.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ